Повече от 30 900 българи на и над 65 години

...
Повече от 30 900 българи на и над 65 години
Коментари Харесай

30 900 българи на и над 65 години са ваксинирани срещу грип

Повече от 30 900 българи на и над 65 години към този момент са ваксинирани против грип по Националната стратегия. Най-много са поставените дози в София , а най-възрастният имунизиран е 101-годишен пловдивчанин .

Ваксинацията против сезонен грип се предлага да се прави годишно , преди началото или по време на епидемиологичния сезон . От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на актуалната година до края на март на идната година.

Дългогодишната система за епидемиологичен контрол на грипа в България демонстрира, че годишните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за страната ни . Само в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести /ОРЗ/ и грип.

Грипните вируси могат да провокират съществено заболяване при лица от всички възрастови групи, в това число и при изцяло здрави хора. При хората над 65 година обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

На днешната дата Европа отбелязва Деня за битка с грипа .

Повече за болестта и за Националната стратегия можете да намерите на.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР