Повече от 260 милиона православни християни отпразнуваха Великден, след като

...
Повече от 260 милиона православни християни отпразнуваха Великден, след като
Коментари Харесай

Заплахата от COVID-19 остави православните християни на Великден по домовете им

Повече от 260 милиона православни християни отпразнуваха Великден, откакто църковните водачи помолиха богомолците да останат по домовете си, с цел да избегнат разпространяването на ковид. Православните християни - третата най-голяма религиозна група, тази година честват Великден седмица след католици и протестанти, тъй като следват друг календар.

Миналата седмица празнуването на Великден се организира в празни църкви, а папа Франциск насочи обичайното си обръщение от Ватикана при закрити порти, защото пандемията направи всеобщото поклонение рисковано.

Повечето православни християни също няма да отидат на обичайните среднощни служби, макар че до момента в Източна Европа и в някогашния Съветски съюз, където живеят множеството от тях, има относително дребен брой доказани случаи на вируса, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Московският патриарх Кирил, който води 150 милиона вярващи, прикани вярващите да се молят у дома и да не вървят на черква, до момента в който не даде своята благословия.
Днес е Възкресение Христово Великден е празник на празниците
Руският президент Владимир Путин наруши традицията и отхвърли да наличие на великденската работа. Той ще възпламени свещ в параклиса в резиденцията си отвън Москва.

В Москва и околния район, където са съсредоточени множеството случаи на COVID-19 в Русия, църквите ще организират богослуженията зад затворени порти, само че с предавания онлайн или по малкия екран.

Въпреки това църквите ще останат отворени в доста райони на страната, в която са регистрирани към 36 800 случая на ковид и повече от 300 смъртни случая.

Църковните чиновници помолиха богомолците, които участват, да съблюдават дистанцията, да носят маски и да не целуват икони. В огромна част от по-широкия православен район църквите няма да бъдат отворени за обществото.
Вярата надалеч от вкъщи: Как ще посрещнат Великден българите в чужбина? Свещениците, които служат по непознатите земи, са намерили метод да останат покрай хората даже и във време на физическо разграничаване
Константинополският космополитен патриарх в Истанбул разгласи, че службите ще бъдат затворени за обществеността и ще се излъчват онлайн. Същото решение е взето в Кипър, Гърция, Сърбия и Северна Македония, както и в Египет, където православните коптски християни съставляват 10-15 % от популацията.

Старият град на Йерусалим нормално подготвен за православния Великден, бе пуст през уикенда, заради строгите ограничения на Израел против COVID-19.

Ежегодната гала за Благодатния огън се организира при затворени порти в храма на Гроба Господен. След това пламъкът бе отвеян в православните страни по целия свят.

В Румъния, до момента в който църквите са затворили вратите си, доброволци и свещеници ще отидат по домовете на хората, раздавайки осветлен самун и споделяйки Благодатния огън.

В България православната черква настоя службите да бъдат отворени за всички, само че богомолците ще би трябвало да носят маски и да стоят на разстояние един от различен.

В Грузия, която има 385 доказани случая, държавното управление отстъпи под натиска на религиозните управляващи и позволи служби в най-големите църкви, макар изключителните ограничения, само че висши служители няма да участват.
Благодатният огън се спусна над Божи гроб За първи път от доста време българка делегация няма да пътува до Ерусалим, с цел да донесе от него
В Украйна се следи сходно разминаване на възгледите. Президентът Владимир Зеленски, прикани хората да останат вкъщи и свърза растежа на заразявания с католическите празници предходната седмица. Украинската православна черква насърчи богомолците да се събират навън, макар че е мощно наранена от вируса.

Лидерът на Беларуската черква митрополит Павел прикани вярващите да стоят вкъщи, казвайки, че " ритуалът е вторичен, до момента в който човешкият живот е доста по-ценен ". Президентът Александър Лукашенко, който постоянно слага под подозрение степента на пандемията, настоя, че ще участва на великденска работа, заявявайки: " Ще отида на черква. Това е моя традиция. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР