Повече от 2400 деца от Украйна на възраст между 6

...
Повече от 2400 деца от Украйна на възраст между 6
Коментари Харесай

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Повече от 2400 деца от Украйна на възраст сред 6 и 17 години са били отведени в 13 заведения в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна , се споделя в проучване, оповестено от Йейлския университет, представено от Ройтерс.

Главният прокурор на Украйна сподели през май, че проверява хипотетичната роля на Беларус в насилственото прекачване на повече от 19 000 разпознати деца от окупираните от Русия територии след експлоадирането на спора, в това число в Русия.

Общият брой се прави оценка от някои специалисти и организации като доста по-голям.

Констатациите на Лабораторията за филантропични проучвания към Йейлското учебно заведение за публично здраве, което получава финансиране от Държавния департамент на Съединени американски щати, споделено с Ройтерс, са най-обширните до момента за хипотетичната роля на Беларус в съветската стратегия за пренасяне на украински деца.
 Обвиниха Беларус в съучастничество на депортирането на деца от Украйна
Обвиниха Беларус в съучастничество на депортирането на деца от Украйна

Опозиционери сочат Лукашенко като уредник на преместването им

Русия сподели по-рано, че предлага филантропична помощ на искащите да избягат непринудено от Украйна и отхвърля обвиняванията във военни закононарушения.

Пресслужбата на комисаря по правата на детето на Русия, който следи преместването на деца от окупирана Украйна, и министерството на външните работи на Беларус не дадоха отговор незабавно на претенции за коментар по отношение на проучването.

" Тези разкрития за беларуската интервенция са част от по-широка акция, ръководена от Русия ", се споделя в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати. " Съединените щати ще продължат да търсят отговорност за участниците в злоупотреби, свързани с войната на Русия против Украйна.

Сред главните констатации, разказани в детайли в отчета от 39 страници, е, че деца са били превозени от минимум 17 града в областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в Украйна , което откривателите от Йейл разказват като продължаваща процедура.

Повече от 2000 деца, разпознати от Йейл, са били превозени до детски център Дубрава в Минска област в Беларус сред септември 2022 година и май 2023 година, се споделя в него, до момента в който 392 деца са били отведени в 12 други заведения.

" Систематичните старания на Русия да разпознава, събира, транспортира и превъзпитава децата на Украйна бяха улеснени от Беларус ", се споделя в отчета.

" Руското федерално държавно управление и режимът на Беларус работят дружно, с цел да координират и финансират придвижването на деца от окупираните от Русия украински територии през Русия към Беларус. "

Транспортът до Беларус през Русия е " в последна сметка съгласуван " сред съветския президент Владимир Путин и беларуския водач Александър Лукашенко, се прибавя в него.
 Екологичен потенциал желае интернационална заповед за арест на Лукашенко
Екологичен потенциал желае интернационална заповед за арест на Лукашенко

За съучастничество на Путин в осъществяване на военни закононарушения в Украйна

Международният углавен съд в Хага през март. То упрекна него и комисаря по правата на децата Мария Лвова-Белова във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

Превеждането на деца под 18-годишна възраст през граница без единодушието на родител или аставник е неразрешено според интернационалното филантропично право.

Украинските прокурори за военни закононарушения обявиха, че проверяват депортациите като евентуален геноцид.

Конвенцията за геноцида прецизира пет дейности, всяко от които може да съставлява закононарушение, в случай че е осъществено с желание за геноцид, в това число принудително пренасяне на деца отвън тяхната група.

Министерството на външните работи на Украйна и офисът на основния прокурор, който следи следствията на военни закононарушения, не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

Лукашенко е одобрил потреблението на държавни организации за превозване на деца от Украйна до Беларус и финансиране на транспорта им, се споделя в отчета на Йейл. Веднъж попаднали в Беларус, децата са били подложени на военно образование и превъзпитание, се споделя в него.

Не е ясно какъв брой от децата, разпознати от проучването на Йейл, остават в Беларус.
 С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца
С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

Киев има данни за 386 украинчета, осиновени в Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР