Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и

...
Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и
Коментари Харесай

Земетресението: Ердоган въведе извънредно положение в най-засегнатите градове

Повече от 24 часа след мощното земетресение, блъснало Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще би трябвало да се възвръщат години. Продължават избавителните работи - постоянно под дъжд и влажен сняг, прекъсвани от още вторични земетресения, на път е помощ от целия свят. Но и стартират да се чуват мъчително известните въпроси от огромната покруса от 1999 година - за какво рухнаха над 5600 здания и единствено силата на земетресението ли е отговорна за това?

" Дневник " следи наживо събитията след най-силното земетресение в Турция от съвсем 100 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 В Турция малките екрани приказват за избавителните интервенции, интернет - за грешките
© Reuters

Докато турските новинарски канали приказват главно за избавителните интервенции и екипите, борили се със студа и дъжда, консуматори в обществените мрежи в провинции, наранени от земетресението, споделят, че има съществени " нередности " в метода, по който са реагирали управляващите. Някои консуматори настояват в " Туитър ", че те или околните им остават затиснати под отломките и не им е оказвано подпомагане от труса насам, написа Би Би Си.

В село Пазарджък, където бе епицентърът на земетресението, не се е появил нито избавителен екип, нито " длъжностно лице ", написа един консуматор. В провинция Хатай, на границата със Сирия, някои настояват, че са били подценени. Хаштагът " Хатай чака помощ " е измежду известните в " Туитър " в Турция през днешния ден.


Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад прикани през днешния ден европейските страни да окажат помощ на страната му след смъртоносното земетресение, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Пред ливанската телевизия " Ал Маядийн " той сподели, че наложените наказания не са опрощение за страните да не изпратят своята помощ към Сирия.

Сирийски длъжностни лица от дълго време настояват, че западните наказания пречат на опитите за възобновяване в регионите, където 12-годишният спор е смълчан. Съединени американски щати и Европа споделиха, че глобите имат за цел да подбуден сирийското държавно управление към политически развой, който да постави завършек на спора.

Най-малко 1832 души са починали, а хиляди са ранени в Сирия след няколко смъртоносни трусове и последвали вторични земетресения в прилежаща Турция, оповестиха управляващите в страната. Новинарската организация САНА заяви за минимум 812 починали и 1449 ранени в провинциите Латакия, Хама, Идлиб, Тартус и Халеб, които са под контрола на държавното управление.

Най-малко 1020 са починалите, а 2400 - ранените, в следената от опозицията северозападна част на Сирия, като се чака броят им да " се усили фрапантно ", споделиха избавителните екипи, известни като " Белите каски ".

 Алепо
© Reuters

Алепо

Шрийн Махмуд от основана във Англия мюсюлманска благотворителна организация пред Би Би Си за тежките условия в лечебните заведения в Сирия. " Свършват им горивото и електричеството, би трябвало им дизел за генераторите, трябват им обезболяващи, антибиотици, всевъзможни медикаменти ", изяснява Махмуд. По думите ѝ и времето за търсене на оживели понижава: " Хората губят този прозорец, в който към момента може да оцелеят, в случай че заседнат под руините. " Разрухата е повсеместна, а някои фамилии живеят в колите си - в случай че те са им останали.


На тези фрагменти, популяризирани в обществените мрежи, малко момче е извадено от руините на дома си в Хатай, южна Турция.

WATCH: A young boy is pulled alive from the rubble of his home in Hatay, southern Turkey.

A massive 7.8 magnitude earthquake followed by a second quake hit Turkey and Syria on Monday and has killed at least 5,000 people
— Middle East Eye (@MiddleEastEye)


Двадесетина бойци на " Ислямска страна " избягаха от затвор в Северна Сирия, възползвайки се от хаоса, породен от унищожителното земетресение в региона на турско-сирийската граница, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Позовавайки се на чиновници на пандиза, Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида съобщи, че членовете на " Ислямска страна " са били в затвор в северната част на Алепо. Това е един от районите, наранени от земетресението. Според правозащитната група те са били изведени незаконно от пандиза против парични суми, вариращи от 1000 до 3000 $ на член на групировката.

" Това, което научих от моите източници, е, че след земетресението е настъпил безпорядък, тези членове на " Ислямска страна " са съумели да провеждат бягството си с някои от надзирателите по време на хаоса ", споделя ръководителят на обсерваторията Рами Абдел Рахман пред ДПА.

Рахман съобщи, че в предишното членове на " Ислямска страна " са плащали, с цел да бъдат изведени от затвори или от самата Сирия. В пандиза се намират десетки жители на град Африн, който сега се управлява от подкрепяните от Турция сирийски размирен сили.

 Сринала се постройка в провинция Хатай
© Reuters

Сринала се постройка в провинция Хатай

Най-малко 4544 души са починали в Турция вследствие на земетресението в Турция. Това споделя, представен от Анадолската организация, представител на организацията за справяне с бедствия и гражданска отбрана AFAD. Ранените са минимум 26 765 души.

Междувременно броят на починалите в северните провинции на Сирия доближава минимум 1782-ма души по данни на сътрудник на катарската телевизия " Ал Джазира ".


Пожарът, обхванал стотици контейнери на кея на порт Искендерун във вторник, стопира интервенциите и принуди товарните кораби да отклоняват корабите към други пристанища. Германската контейнерна компания Hapag Lloyd съобщи, че приема пратките от Мерсин.

Водещата световна група за контейнерни транспорти AP Moller Maersk заяви, че е имало обилни вреди на логистичната и транспортна инфраструктура към епицентъра на земетресението, в това число на пристанището Искендерун. Компанията търси да отклони корабите, в случай че е належащо, като се имат поради " сериозните структурни вреди, водещи до цялостно прекъсване на всички интервенции до второ разпореждане ". " В момента планираме да пренасочим контейнери към околните центрове в границите на оперативната изпълнимост или да ги задържим в пристанища за прекачване - в това число пристанище Мерсин (в Турция) и Порт Саид (в Египет) ", се споделя в известието.

" Все още не е известно какъв брой време ще отнеме възобновяване и по кое време пристанището може да бъде подложено на цялостна инспекция на вредите. "

Искендерун е дом на тежката индустрия като стоманодобивната и е един от двата съществени контейнерни центъра по югоизточните крайбрежия на Турция. Пристанището се концентрира изключително върху вътрешната турска търговия, вместо да има по-широка роля на районен център, съгласно източник от корабоплаването.

 В десетте най-пострадали града е в действие изключително състояние
© Reuters

Турският президент разгласи въвеждането на изключително състояние в десетте най-пострадали от земетресенията градове. То ще работи в продължение на три месеца. В региона на тези градове е оповестено и бедствено състояние.

Реджеп Тайип Ердоган удостовери, че жертвите в Турция досега са 3549. По думите му хотели в летния курорт Анталия ще настанят останалите без покрив

В тирада той добави, че 70 страни от целия свят са предложили помощта си за търсене и избавяне на затрупани и ранени.

 Аналена Бербок разгласи и нова сума от Германия за потърпевшите от трусовете
© Reuters

Аналена Бербок разгласи и нова сума от Германия за потърпевшите от трусовете

Германският външен министър Аналена Бербок прикани във вторник Русия да окаже напън върху Сирия да разреши филантропична помощ в страната за жертвите на смъртоносните трусове - бързо и без спомагателни спънки.

" Всички интернационалните фактори, в това число Русия, би трябвало да окажат напън върху сирийския режим, с цел да се подсигурява, че филантропичната помощ за жертвите може да дойде ", сподели Бербок по време на конференция в Берлин с арменския външен министър Арарат Мирсоджан. " Важно е оръжията да бъдат оставени настрани и всички старания в района да са ориентирани към филантропична помощ, възобновяване и отбрана на жертвите ", сподели Бербок, добавяйки, че всяка минута е от голяма важност.

При доказан брой на починалите в Сирия към този момент над 1600, спасителите от двете страни на замръзналите фронтови линии на 12-годишната революция споделиха, че стотици други хора евентуално остават под руините.

Помощта за Сирия, с която Германия няма публични връзки, се изпраща посредством интернационалните неправителствени организации.

 Сирия не е поискала задействане на механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана
© Reuters

Досега Сирия не е поискала от Европейски Съюз да задейства механизма за гражданска отбрана след вчерашните опустошителни трусове, заяви представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че механизмът може да бъде задействан и по искане на Организация на обединените нации, само че такава молба не е постъпила.

Механизмът се употребява в помощ на всички страни по света, разясни представителят. По неговите думи на Сирия се дава подпомагане посредством интернационалните филантропични организации, работещи на място.

Говорителят заяви, че 30 избавителни екипа от 21 европейски страни към този момент са изпратени в Турция. В напъните, с изключение на страните от Европейски Съюз, са се присъединили Албания и Черна гора. Към обедните часове през днешния ден данните са за над 1180 европейски спасители, изпратени да оказват помощ на своите турски сътрудници.

 УНИЦЕФ: Сред жертвите може да има хиляди деца
© Reuters

Агенцията на Организация на обединените нации за протекция на децата съобщи във вторник, че земетресението и вторичните земетресения, които унищожиха голям брой здания в Турция и Сирия, може да са умъртвили хиляди деца. Според представителя на УНИЦЕФ Джеймс Елдер организацията не може да дефинира сега съответен брой на починалите деца.

В понеделник " Ройтерс " описа за 18-месечната Рагад Исмаил от сирийския град Азаз, която беше изведена на безвредно място от руините на дома ѝ, в които почина по-голямата част от фамилията. Не се избавиха бременната ѝ майка, 4-годишен брат и 5-годишна сестра, за татко ѝ има подозрения, че е със строшен гръбнак.

Семейството на Исмаил е изселено от град Морек по време на 11-годишната война в Сирия. Азаз, град покрай турската граница, се управлява от опозицията на президента Башар ал Асад.

 УНИЦЕФ: Сред жертвите може да има хиляди деца
© Reuters

 Втори ден в Искендерун се борят с огромен пожар
© Reuters

Властите в турския пристанищен град Искендерун втори ден се борят с огромен пожар, избухнал измежду съборени от земетресението товарни контейнери. Мястото остава недостъпно за огнеборците и те пробват да го потушат с противопожарни катери, обливащи от кея с вода пламъците.

Фотогалерия -.

 Екипи на Ливанския червен кръст отпътуваха от Бейрут за прилежаща Сирия
© Reuters

Екипи на Ливанския червен кръст отпътуваха от Бейрут за прилежаща Сирия

Потокът от сериозно значима помощ на Организация на обединените нации от Турция към Северозападна Сирия краткотрайно е спрян заради опустошения по пътищата и други логистични проблеми, свързани със смъртоносното земетресение.

" Някои пътища са разрушени, някои са недостъпни. Нямаме ясна картина по кое време ще се възобнови ", сподели Мадеви Сун-Суона, говорителка на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичната помощ, пред " Ройтерс ".

Аделхайд Маршанг, старши чиновник по изключителни обстановки на СЗО, сподели, че Турция има мощен потенциал да реагира на рецесията, само че главните незадоволени потребности в непосредствена и средносрочна вероятност ще бъдат през границата в Сирия. " В цяла Сирия потребностите са най-големите след близо 12 години на продължителна, комплицирана рецесия, до момента в който филантропичното финансиране продължава да понижава. "

Тя сподели, че към 23 милиона души, в това число 1.4 милиона деца, евентуално ще бъдат изложени в двете страни на последствията от земетресението, трансформирало хиляди здания в отломки.

СЗО заяви, че изпраща незабавни доставки, в това число комплекти за лечение на контузии и незабавна хирургия, и задейства мрежа от незабавни медицински екипи.


Износът на нефт към терминала BTC в турското средиземноморско пристанище Джейхан, който беше спрян след земетресенията, е обновен през днешния ден, заяви почитан чиновник, представен от " Блумбърг ". През януари над 1 милион барела нефт са били изнасяни на ден от Джейхан, който е значим терминал за нефт от Северен Ирак и Азербайджан. Същият източник споделя, че възобновява работа и терминалът Dörtyol, употребен от турския частен бранш.

Подаването на нефт е било спряно през вчерашния ден с защитна цел. Сега първо е било пуснато за резервоарите, откакто са били обезпечени нужните инспекции и надзор. По информация на служителя скоро ще стартира и пълненето на танкери, което значи, че износът ще стартира още веднъж с нефт от Ирак и Баку.

След земетресението бе открит дребен теч в Джейхан (на към 155 км от епицентъра на най-силния трус от понеделник сутринта) и спря за оценка на вредите петролопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан. Добивът на Азербайджан за този обект може да продължи в подобен режим до 4 дни, като се натрупа в депа южно от Баку. По същата причина районната кюрдска власт в Ирак спря подаването през втория водопровод.


Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) съобщи във вторник, че е изключително смутен за региони в Турция и Сирия, от които не се появява информация след огромно земетресение, което умъртви хиляди.

" Ние сме изключително загрижени за области, за които към момента нямаме информация ", сподели доктор Тедрос Аданом Гебрейесус на срещата на изпълнителния ръб на СЗО в Женева. " Картографирането на вредите е един от методите да разберем къде би трябвало да насочим вниманието си. "

 Жертвите може да доближат 20 хиляди

Броят на жертвите може да нарасне до над 20 хиляди души, сподели за организация " Франс прес " Катрин Смолууд, старши чиновник по незабавни случаи на Световната здравна организация за Европа.

" Продължава да съществува капацитет за още сривания на здания, тъй че постоянно виждаме от порядъка на осемкратно нарастване на първичните данни ", сподели тя. Коментарът ѝ бе изработен, когато жертвите бяха към 2600, т.е. два пъти по-малко от известията от тази заран. " Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за жалост, а то е, че първичните известия за броя на починалите или ранените хора ще се усилят доста през идващите седем дни. "

През 1999 година, когато земетресение с сходен магнитуд удари гъсто популации източен регион на Мраморно море покрай Истанбул, то умъртви повече от 17 хиляди души.

 Жертвите в Турция станаха съвсем 3400, ранените – над 20 хиляди
© Reuters

Загиналите при земетресението от понеделник и последвалите вторични земетресения в Турция се усилиха до 3381 души, заяви Агенцията за битка с бедствията и изключителните обстановки (AFAD). Според нейния представител Орхат Татар: От прилежаща Сирия оповестяват за близо 1500 жертви, което значи, че починалите в нещастието са съвсем 5 хиляди.


Способността да се предскаже къде и по кое време ще се случи земетресение е убягвала на човечеството от епохи. За учените предизвикването е огромно и тъй като земетресенията провокират съвсем половината от всички смъртни случаи от естествени бедствия за последните съвсем две десетилетия съгласно Световната здравна организация.

Обяснението на учените и има ли системи за ранно предизвестие -.

 Няма данни за потърпевши или бедстващи българи
© Reuters

Няма данни за потърпевши или бедстващи българи след земетресението в Турция. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров пред Българска национална телевизия. Той посочи, че информацията му е от посланика на България в Турция. Димитров сподели още, че все още няма анулирани почивки на българи, само че няколко полета до Истанбул не са били осъществени освен поради земетресението, само че и поради неприятно време.

 Разрушения в град Сармада в Сирия
Разрушения в град Сармада в Сирия

Времето изтича за спасяването на стотици фамилии, които към момента са в капан под руините на разрушени здания, сподели във вторник ръководителят на ръководената от сирийската съпротива работа за гражданска отбрана. Раед ал Салех сподели пред " Ройтерс ", че е нужна незабавна помощ от интернационалните групи за избавителните старания на организацията, известна като Белите каски, в следената от бунтовниците Северозападна Сирия, където убитите и ранените са стотици.

Но непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Ел Мостафа Бенламлих - почитан чиновник на филантропичната организация на Организация на обединените нации - сподели, че вредите по пътищата, дефицитът на гориво и суровото зимно време в Сирия попречват реакцията на организацията. Още преди земетресението Организация на обединените нации пресметна, че повече от 4 милиона души в Северозападна Сирия, доста разселени от 12-годишния спор и живеещи в лагери, зависят от трансгранична помощ.

Бенламлих означи, че доста хора, чиито домове са били унищожени, прекарват нощта, като спят навън или в коли, постоянно при минусови температури, без подобаващ достъп до съществени движимости като якета и матраци.

Организация на обединените нации получи по-малко от половината от 4,4 милиарда $, нужни от донорите, с цел да посрещне възходящите потребности през 2022 година

 Матраци и завивки пред състезателен център в Азаз за потърпевшите. Градът се управлява от съперниците на Асад
Матраци и завивки пред състезателен център в Азаз за потърпевшите. Градът се управлява от съперниците на Асад


Земетресението, последвано от продължаваща и през днешния ден поредност от мощни вторични земетресения, е най-голямото, записано в международен мащаб от година и половина. Предишното бе това в отдалечения Южен Атлантик през август 2021 година, засечено от Геоложката работа на Съединени американски щати.

Сегашният трус е най-смъртоносният в Турция след този с сходен магнитуд през 1999 година, който умъртви повече от 17 хиляди души.

 Издирването на оживели в руините на болничното заведение продължи цяла нощ
© Reuters

Издирването на оживели в руините на болничното заведение продължи цяла нощ

В турския град Искендерун спасителите търсеха оживели под голяма купчина парчета, която в миналото е била част от интензивното поделение на държавна болница.

Здравните служащи направиха каквото могат, с цел да се оправят с новия напор от ранени пациенти. " Имаме пациент, който беше откаран в интервенция, само че не знаем какво се е случило ", сподели Тулин, жена на към 30 години, която плаче пред болничното заведение и се моли, споделя " Ройтерс ".

Това е един от разрушените обекти, повдигнали въпроса по какъв начин е издигнат и за какво е рухнал, откакто би трябвало да са спазени специфични условия за резистентност на трусове на такива здания.

 Температурите са покрай нулата
© Reuters

Температурите паднаха покрай точката на заледяване през нощта, влошавайки изискванията за хората, блокирани под руините или останали без дом. На някои места вали дъжд и влажен сняг.

В Кахраманмараш, северно от Хатай, цели фамилии се събраха към огньове и се увиха в одеяла, с цел да се топлят. " Едва се измъкнахме от къщата ", сподели Несет Гюлер дружно със скупчените към огъня четири нейни деца. " Положението ни е бедствено. Гладни сме, жадни сме. Мизерия. "


Мразовитото зимно време затрудни напъните за търсене на оживели през нощта. Гласът на жена се чу да вика за помощ под купчина отломки в южната провинция Хатай. Наблизо безжизнено лежало тялото на малко дете, споделя " Ройтерс "

Плачейки под дъжда, Дениз кърши ръце от обезсърчение: " Вдигат звук, само че никой не идва ", сподели той. " Опустошени сме, опустошени сме. Боже мой... Те викат. Казват " Спасете ни ", само че ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? Няма никой от сутринта. "

Поне 3500 военни оказват помощ на евентуално 4-5 пъти повече спасители и доброволци, само че регионът на бедствието е огромен, не доближава тежка техника за покачване на руините над затрупаните оживели, а и инфраструктура и пътища са прекратени на доста места.

 Земетресенията в региона - със синьо е маркирано това от 5.6 тази заран.
© USGC

Земетресенията в региона - със синьо е маркирано това от 5.6 тази заран.

Силните вторични земетресения не престават. Около 5:30 тази заран бе регистриран нов с магнитуд 5.6 в Централна Турция, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Дълбочината на земетресението е била доста дребна - едвам към 2 км.

 Над 4400 са жертвите в Турция и Сирия
© Reuters

Спасителни екипи работиха през нощта, с цел да освободят хората, блокирани измежду руините на здания в Южна Турция, до момента в който броят на жертвите в страната от опустошителното земетресение ден по-рано набъбна до близо 3000. Близо 8000 души са били избавени от 4758 здания, разрушени при трусовете ден по-рано, заяви в последното си изказване турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD).

В прилежаща Сирия починалите са най-малко 1444 и има още стотици или хиляди паднали здания.

Общият брой на ранените в двете страни наближава 20 хиляди.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Свят22:27, 07 фев 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР