Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и

...
Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и
Коментари Харесай

В Турция и Сирия: Викове за помощ в нощта, още трусове, близо 5000 жертви и стари въпроси

Повече от 24 часа след мощното земетресение, блъснало Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще би трябвало да се възвръщат години. Продължават избавителните работи - постоянно под дъжд и влажен сняг, прекъсвани от още вторични земетресения, на път е помощ от целия свят. Но и стартират да се чуват мъчително известните въпроси от огромната покруса от 1999 година - за какво рухнаха над 5600 здания и единствено силата на земетресението ли е отговорна за това?

" Дневник " следи наживо събитията след най-силното земетресение в Турция от съвсем 100 години.
На живо

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) съобщи във вторник, че е изключително смутен за региони в Турция и Сирия, от които не се появява информация след огромно земетресение, което умъртви хиляди.

" Ние сме изключително загрижени за области, за които към момента нямаме информация ", сподели доктор Тедрос Аданом Гебрейесус на срещата на изпълнителния ръб на СЗО в Женева. " Картографирането на вредите е един от методите да разберем къде би трябвало да насочим вниманието си. "

 Жертвите може да доближат 20 хиляди

Броят на жертвите може да нарасне до над 20 хиляди души, сподели за организация " Франс прес " Катрин Смолууд, старши чиновник по незабавни случаи на Световната здравна организация за Европа.

" Продължава да съществува капацитет за още сривания на здания, тъй че постоянно виждаме от порядъка на осемкратно нарастване на първичните данни ", сподели тя. Коментарът ѝ бе изработен, когато жертвите бяха към 2600, т.е. два пъти по-малко от известията от тази заран. " Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за жалост, а то е, че първичните известия за броя на починалите или ранените хора ще се усилят доста през идващите седем дни. "

През 1999 година, когато земетресение с сходен магнитуд удари гъсто популации източен регион на Мраморно море покрай Истанбул, то умъртви повече от 17 хиляди души.

 Жертвите в Турция станаха съвсем 3400, ранените – над 20 хиляди
© Reuters

Загиналите при земетресението от понеделник и последвалите вторични земетресения в Турция се усилиха до 3381 души, заяви Агенцията за битка с бедствията и изключителните обстановки (AFAD). Според нейния представител Орхат Татар: От прилежаща Сирия оповестяват за близо 1500 жертви, което значи, че починалите в нещастието са съвсем 5 хиляди.


Способността да се предскаже къде и по кое време ще се случи земетресение е убягвала на човечеството от епохи. За учените предизвикването е огромно и тъй като земетресенията провокират съвсем половината от всички смъртни случаи от естествени бедствия за последните съвсем две десетилетия съгласно Световната здравна организация.

Обяснението на учените и има ли системи за ранно предизвестие -.

 Няма данни за потърпевши или бедстващи българи
© Reuters

Няма данни за потърпевши или бедстващи българи след земетресението в Турция. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров пред Българска национална телевизия. Той посочи, че информацията му е от посланика на България в Турция. Димитров сподели още, че все още няма анулирани почивки на българи, само че няколко полета до Истанбул не са били осъществени освен поради земетресението, само че и поради неприятно време.

 Разрушения в град Сармада в Сирия
Разрушения в град Сармада в Сирия

Времето изтича за спасяването на стотици фамилии, които към момента са в капан под руините на разрушени здания, сподели във вторник ръководителят на ръководената от сирийската съпротива работа за гражданска отбрана. Раед ал Салех сподели пред " Ройтерс ", че е нужна незабавна помощ от интернационалните групи за избавителните старания на организацията, известна като Белите каски, в следената от бунтовниците Северозападна Сирия, където убитите и ранените са стотици.

Но непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Ел Мостафа Бенламлих - почитан чиновник на филантропичната организация на Организация на обединените нации - сподели, че вредите по пътищата, дефицитът на гориво и суровото зимно време в Сирия попречват реакцията на организацията. Още преди земетресението Организация на обединените нации пресметна, че повече от 4 милиона души в Северозападна Сирия, доста разселени от 12-годишния спор и живеещи в лагери, зависят от трансгранична помощ.

Бенламлих означи, че доста хора, чиито домове са били унищожени, прекарват нощта, като спят навън или в коли, постоянно при минусови температури, без подобаващ достъп до съществени движимости като якета и матраци.

Организация на обединените нации получи по-малко от половината от 4,4 милиарда $, нужни от донорите, с цел да посрещне възходящите потребности през 2022 година

 Матраци и завивки пред състезателен център в Азаз за потърпевшите. Градът се управлява от съперниците на Асад
Матраци и завивки пред състезателен център в Азаз за потърпевшите. Градът се управлява от съперниците на Асад


Земетресението, последвано от продължаваща и през днешния ден поредност от мощни вторични земетресения, е най-голямото, записано в международен мащаб от година и половина. Предишното бе това в отдалечения Южен Атлантик през август 2021 година, засечено от Геоложката работа на Съединени американски щати.

Сегашният трус е най-смъртоносният в Турция след този с сходен магнитуд през 1999 година, който умъртви повече от 17 хиляди души.

 Издирването на оживели в руините на болничното заведение продължи цяла нощ
© Reuters

Издирването на оживели в руините на болничното заведение продължи цяла нощ

В турския град Искендерун спасителите търсеха оживели под голяма купчина парчета, която в миналото е била част от интензивното поделение на държавна болница.

Здравните служащи направиха каквото могат, с цел да се оправят с новия напор от ранени пациенти. " Имаме пациент, който беше откаран в интервенция, само че не знаем какво се е случило ", сподели Тулин, жена на към 30 години, която плаче пред болничното заведение и се моли, споделя " Ройтерс ".

Това е един от разрушените обекти, повдигнали въпроса по какъв начин е издигнат и за какво е рухнал, откакто би трябвало да са спазени специфични условия за резистентност на трусове на такива здания.

 Температурите са покрай нулата
© Reuters

Температурите паднаха покрай точката на заледяване през нощта, влошавайки изискванията за хората, блокирани под руините или останали без дом. На някои места вали дъжд и влажен сняг.

В Кахраманмараш, северно от Хатай, цели фамилии се събраха към огньове и се увиха в одеяла, с цел да се топлят. " Едва се измъкнахме от къщата ", сподели Несет Гюлер дружно със скупчените към огъня четири нейни деца. " Положението ни е бедствено. Гладни сме, жадни сме. Мизерия. "


Мразовитото зимно време затрудни напъните за търсене на оживели през нощта. Гласът на жена се чу да вика за помощ под купчина отломки в южната провинция Хатай. Наблизо безжизнено лежало тялото на малко дете, споделя " Ройтерс "

Плачейки под дъжда, Дениз кърши ръце от обезсърчение: " Вдигат звук, само че никой не идва ", сподели той. " Опустошени сме, опустошени сме. Боже мой... Те викат. Казват " Спасете ни ", само че ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? Няма никой от сутринта. "

Поне 3500 военни оказват помощ на евентуално 4-5 пъти повече спасители и доброволци, само че регионът на бедствието е огромен, не доближава тежка техника за покачване на руините над затрупаните оживели, а и инфраструктура и пътища са прекратени на доста места.

 Земетресенията в региона - със синьо е маркирано това от 5.6 тази заран.
© USGC

Земетресенията в региона - със синьо е маркирано това от 5.6 тази заран.

Силните вторични земетресения не престават. Около 5:30 тази заран бе регистриран нов с магнитуд 5.6 в Централна Турция, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Дълбочината на земетресението е била доста дребна - едвам към 2 км.

 Над 4400 са жертвите в Турция и Сирия
© Reuters

Спасителни екипи работиха през нощта, с цел да освободят хората, блокирани измежду руините на здания в Южна Турция, до момента в който броят на жертвите в страната от опустошителното земетресение ден по-рано набъбна до близо 3000. Близо 8000 души са били избавени от 4758 здания, разрушени при трусовете ден по-рано, заяви в последното си изказване турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD).

В прилежаща Сирия починалите са най-малко 1444 и има още стотици или хиляди паднали здания.

Общият брой на ранените в двете страни наближава 20 хиляди.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Свят11:02, 07 фев 23 /  Във Фра </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР