Повече от 2100 мигранти, сред които деца, жени и хора

...
Повече от 2100 мигранти, сред които деца, жени и хора
Коментари Харесай

Над 2100 мигранти са били незаконно изведени от Гърция

Повече от 2100 мигранти, измежду които деца, дами и хора с увреждания, са били жертви на наложително изтласкани от Гърция към Турция през 2022 година, демонстрират данни от отчет на гръцката Национална комисия за правата на индивида, заяви Българска телеграфна агенция по информация на в. „ Катимерини ".

В годишния отчет са записани 50 случая с минимум 2157 жертви в интервала от април 2020 до октомври 2022 година. Сред тях е имало 214 дами, 205 деца и 103 души с увреждания.

По данни на очевидци хората са имали желание да подадат молба за леговище, само че не са били регистрирани от гръцките управляващи и са били нелегално и наложително изтласкани към Турция.

Повечето показания сочат, че хипотетичните жертвите са се намирали доста покрай морска или сухопътна граница на Гърция. Твърди се, че има случаи на нелегално връщане от континенталната част на страната.

Чужденците са най-вече от страни с висок % на признание на бежански статут като Сирия, Палестина, Турция, Афганистан, Ирак, Иран, Сомалия и Демократична република Конго, се показва в отчета.

Те са били откривани от група униформени или хора с цивилни облекла, след което са били отвеждани в центрове и отдалечавани от страната.

В отчета се показва, че споменаването на хора с цивилни облекла поражда съмнения за непозволени дейности на жители.

Националната комисия за правата на индивида оповестява, че петима от наложително върнатите хора са били приети в Гърция за бежанци, а други петима - са били с чакащи молби за леговище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР