Над 200 арестувани в Германия след насилие по време на събитие на еритрейската диаспора

...
Повече от 200 поддръжници на еритрейската опозиция бяха арестувани в
Коментари Харесай

Повече от 200 поддръжници на еритрейската опозиция бяха арестувани в Германия след избухването на насилие в събота по време на културен фестивал, организиран от поддръжниците на еритрейския президент Isaias Afwerki в южния град Щутгарт, съобщи местната полиция в неделя.

Поне 26 германски полицаи бяха ранени при бунта, който избухна в събота, което предизвика осъждане от германския вътрешен министър Нанси Фейзер в неделя.

„Чужди конфликти не трябва да се водят в нашата страна“, каза тя в неделя за насилието, което избухна, след като около 200 протестиращи започнаха да хвърлят камъни, бутилки и други предмети по полицейски служители и участници в про-исейско събиране. Четирима участници и двама привърженици на опозицията също са сред ранените.

Близо 300 служители на правоприлагащите органи, изпратени на местопроизшествието, се оказаха попаднали в „масово насилие“ между двете противопоставящи се групи, каза Карстен Хофле, заместник-комисар на полицията в Щутгарт.

„Нито интензитетът, нито степента на насилието бяха предвидени“, каза той.

На събитието до 90 поддръжници на правителството на Еритрея се изправиха срещу няколкостотин поддръжници на опозицията, които отказаха да отидат на мястото, определено от властите за провеждане на протеста, каза полицията.

Той добави, че служителите са били атакувани с бухалки, пирони, метални пръти, бутилки и камъни.


Поредица от бурни протести

Протестите в събота бяха последните в вълната от безредици около еритрейските културни събития в Германия и другаде.

През юли при сблъсък на еритрейски фестивал в град Гисен в западната част на Германия бяха ранени 22-ма полицаи.

Сбиване между поддръжници и противници на правителството на Еритрея в израелския град Тел Авив в началото на септември доведе до една от най-жестоките улични конфронтации между африкански търсещи убежище и мигранти в скорошната памет на града.

Десетки хиляди хора са избягали от Еритрея за Европа, много от които твърдят, че са били малтретирани от репресивното правителство на Исая.

Конфликтите около събирания като съботното подчертават дълбокото разделение между членовете на еритрейската диаспора, онези, които остават близки до правителството, и онези, които са избягали да живеят в изгнание и силно се противопоставят на Исая.

Еритрея се отдели от Етиопия през май 1991 г. и официално обяви независимост през май 1993 г. Ръководена е от Исая, който е известен с твърдото си управление.

Източноафриканската държава, често наричана „Северна Корея“ на континента, е санкционирана за намеса в регионални конфликти, включително наскоро заради злоупотреби от нейната армия във войната на Тигра в Етиопия.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР