Повече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в

...
Повече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в
Коментари Харесай

Румънци инвестирали над 200 млн. евро у нас

Повече от 200 млн. евро са вложили румънски компании в България. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-румънски бизнес конгрес, който се организира във Велико Търново. В събитието присъединяване взе и кметът на общината Даниел Панов, а в двустранните диалози се включиха повече от 70 компании.

„ Форумът се организира в извънредно подобаващ миг – когато стопанските системи ни са в напредък, а връзките сред бизнеса от двете страни непрекъснато се заздравяват и развиват “, сподели Александър Манолев. По думите му за 2017 година износът ни за Румъния възлиза на 2,1 милиарда евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 милиарда евро.

„ Зад тези числа обаче стоят голям брой взаимни планове сред бизнеса от нашите две страни. Затова се надявам, че през днешния ден те ще се задълбочат и ще се набележат нови предпочитани сфери за съдействие “, добави той и показа главните преимущества на България като капиталова дестинация.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от икономическите преимущества на област Велико Търново. Промишлеността е главен структуроопределящ бранш за районната стопанска система с водещо значение по редица индикатори, стана ясно от неговите думи. През 2016 година предприятията от нефинансовия бранш в област Велико Търново са осъществили доходи от активността в размер на близо 5 милиарда лева, а по данни на Национален статистически институт, максимален дял в БДС на районната стопанска система имат услугите заемащи 63%.

След тях се подрежда промишлеността с 29% и селското стопанство с 8% дял. „ Това е и един от районите, които най-успешно се възползват от европейската безплатна помощ “, уточни икономическият заместник-министър. Според показаната от него статистика в региона са усвоени приблизително по 746 лева на човек от популацията, а за община Велико Търново този индикатор е още по-висок, достигайки до приблизително 1000 лева на гражданин.

По време на форума стана ясно, че започва взаимна акция за промотиране на български и румънски производители. Това става по силата на подписано съглашение в границите на събитието сред Балканска Търговска Къща и Асоциация "За да има българско ". Решено е да се нареждат териториално в границите на 150 км от границата, където дружно с локалните управляващи да основат условия за търговия на общински пазари или места за фестивали и панаири.

Към момента има позволения от няколко румънски общини и се приготвят и първите взаимни участия, излиза наяве от текста на съглашението. Сред другите взаимни начинания планувано в него е съдействие и създаване на бизнес инкубатори; основаването на обща марка за представяне на балкански продукти; съдействие в региона на СПА бранша и други

Документ за партньорство бе подписан и сред Балканска Търговска Къща (седалище Брашов, с над 1100 дейни компании членки) и Обединени Бизнес Клубове (ОБК).

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР