Повече от 200 милиона дози, поставени в целия свят: за

...
Повече от 200 милиона дози, поставени в целия свят: за
Коментари Харесай

По света: Имунизациите срещу К-19 се случват все по-бързо


Повече от 200 милиона дози, сложени в целия свят: с цел да се оправят с пандемията Ковид-19, държавните управления разчитат повече от всеки път на акцията за имунизация , която се форсира, само че също по този начин разкрива неравенството сред богатите и бедните страни.

Бяха нужни по-малко от три седмици от 2 февруари насам, с цел да се удвои броят на инжектираните дози: към 10 ч. сутринта по Гринуич са сложени най-малко 201 042 149 дози, минимум в 107 страни, съгласно данни от изследване на Агенция Франс Прес въз основа на публични източници.

Тази цифра е занижена и евентуално е доста по-висока, защото две огромни страни, Китай и Русия, не оповестяват нови данни от 10 дни. Но също по този начин данните разкриват прекалено посланичество на богатите страни: към 45 % от инжекциите са били осъществени в страните от Г-7, чието население, обаче, съставлява едвам 10 % от международното.

Така водачите на Г-7 дадоха обещание в петък да поделят част от имунизациите с бедните страни.

Те оповестиха за нарастване в два пъти повече на груповата си поддръжка за имунизация до 7,5 милиарда $, по-специално посредством програмата на Организация на обединените нации Covax, управлявана от Световната здравна организация (СЗО).

Френският президент Еманюел Макрон предложи Европа и Съединени американски щати да доставят “възможно най-бързо ” 13 милиона дози ваксини в Африка, тъй че континентът да може да имунизира своите 6,5 милиона здравни служащи.

Нова Зеландия стартира имунизация

Проекторезолюция на Англия, публикувана до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, приканва богатите страни да дарят дози ваксини против Ковид-19 на страни с ниски приходи.

Американската биотехнологична компания Novavax се ангажира да даде 1,1 милиарда дози от своята ваксина –кандидат разполагаем на програмата Covax, съобщи в петък Алиансът на имунизациите (Gavi).

Има нещо, което би трябвало да се навакса: до момента повече от девет на 10 дози (92 %) са били прилагани в страни с висок приход или с над междинния приход (по определението на Световната банка), които съставляват една огромна половина от международното население (53 %).

От 29-те страни с „ невисок “ приход единствено Гвинея и Руанда са почнали да имунизират.

Израел, абсолютно, е най-напредналата страна, като съвсем половината (49 %) от популацията е получило най-малко първата доза. Един на всеки трима израелци (33 %) към този момент е получил втората доза.

Израелското министерство на опазването на здравето съобщи в събота, че е открито, че слагането на двете дози на имунизацията Pfizer / BioNTech е 95,8 % дейно при предварителна защита от заразяване с ковид.

Други страни занапред стартират своята акция за имунизация. Такъв е казусът с Нова Зеландия, защото страната получи похвали за справяне с епидемията и е записала единствено 26 смъртни случая от пет милиона население.

Палестинската администрация от своя страна разгласи в петък съглашение с Израел за имунизиране на към 100 000 палестинци, работещи на израелска територия.

В Румъния са имунизирани близо 300 бездомни хора. Това е една от първите страни в Европа, която се оправи с имунизацията на тази уязвима категория от популацията.

Оставка на аржентинския министър на опазването на здравето

Разпределението на ваксини от време на време е съпроводено със кавги: в Аржентина министърът на опазването на здравето Хинес Гонсалес Гарсия подаде оставка в петък след разкрития, съгласно които той предлага на приятелите си да бъдат имунизирани в министерството, без да имат записан час в в болница.

В Перу скандал към загадка имунизация на 487 персони, даже преди началото на имунизационната акция, продължава да провокира вълна от неодобрение.

Разпространението на имунизацията на BioNTech и Pfizer може да бъде улеснено: тя най-сетне може да се съхранява в продължение на две седмици при температури, по-високи от предписаните сега (между -80 и -60 градуса), съгласно данните, оповестени от двете лаборатории.

Русия разгласи от своя страна, че е записала третата си ваксина против Ковид-19, наречена “Ковивак “, от която 120 000 дози ще бъдат пуснати в обращение в средата на март, след утвърдената през август ваксина Спутник V и ЕпиВакКорона през октомври.

Пандемията е лишила живота на минимум 2 543 070 души по целия свят от момента на появяването й, съгласно данни на Франс прес.

Сред жертвите е и сицилианският ваятел Артуро Ди Модика, създател на известния знак на бронзовия бик на Уолстрийт в Ню Йорк, който умря на 80-годишна възраст.

В Камбоджа повишаването на случаите на заразяване измежду емигрантската китайска общественост, принуди управляващите да блокират дребния остров Кох Пич (Диамантеният остров), обвързван със столицата Пном Пен посредством няколко моста.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР