Повече от 200 международни експерти са в Пловдив, където участват

...
Повече от 200 международни експерти са в Пловдив, където участват
Коментари Харесай

Експерти обсъждат в Пловдив мерки за опазване на културното наследство

Повече от 200 интернационалните специалисти са в Пловдив, където вземат участие в конференцията " Културното завещание: За една устойчива Европа ". Форумът е част от календара на Българското европредседателство. Кулминацията на двудневната полемика е довечера, когато е церемонията по връчването на Знака на европейското завещание.

Архитектурно-историческият резерват „ Старинен Пловдив " е българската номинация за знака на Европейското културно завещание. Затова и визитата на делегатите стартира от Стария град. Мокрият калдъръм не сътвори компликации на Мартина Нейп, която идва за първи път в Пловдив. Тя е от Шенген, обитаемото място станало по-известно със съглашението за унищожаване на вътрешния граничен надзор, в сравнение с с създаваното там хубаво вино.
Мартина Нейп: Всичко всекидневно е просвета. Това е нещо, което свързва хората и, несъмнено, демонстрира разликите - уникалността. Дава визия какъв брой богати сме всички дружно. Европейския съюз в действителност, това сме всички ние.
Подходът за консервиране и запазване на историческото завещание в Пловдив впечатли и ръководителя на отдела за просвета и креативност в Европейската комисия.
Мишел Мание - шеф на дирекция „ Култура и креативност " към Европейска комисия: Пловдив ще е Европейска столица на културата идната година. Тук за първи път отвън Брюксел ще връчим „ Знака на европейското завещание " на девет нови забележителни места.
Съхраняването на историческото завещание е в основата на нашата обща политика - акцентира еврокомисарят по образованието, културата младежта и спорта.
Тибор Наврачич - еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта: Комисията поддържа планове, в които се употребяват модерни технологии. Например лазерното сканиране, което картографира исторически здания, разрушени от трусове. Данните могат да се употребяват по-късно за цялостната им реорганизация.
Възможностите на цифровите технологии за запазване на културно завещание в риск ще бъдат във фокуса на конференцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР