Повече от 200 хиляди български семейства от години водят битка,

...
Повече от 200 хиляди български семейства от години водят битка,
Коментари Харесай

Неделни благотворителни базари в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Повече от 200 хиляди български фамилии от години водят борба, с цел да осъществен фантазията си за свое биологично дете. За финансирането на процедурите ин витро оказват помощ страната, общините и фондация „ Искам бебе “. Фондацията съществува от 11 години, а във Велико Търново развива по-активно активност от 2011 година, когато е основан и общинският фонд „ Ин витро ” за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Благодарение на положителното партньорство сред Общината и фондацията и на взаимните им старания, през последните 7 години в старопрестолния град са родени 52 здрави бебета.

Пламен Николов и брачната половинка му осем години са водили борбата, с цел да осъществен своята фантазия за дете. Днес фантазията е двойно осъществена, тъй като фамилията на Пламен е дарено с близначки, заченати ин витро. " Родител съм на две прелестни момиченца, които се родиха точно преди една година, с помощта на напъните, които поставиха лекарите да ни оказват помощ, надлежно и от фондация „ Искам бебе “ и съм извънредно благополучен след 8 години несполучливи опити и след 8 години в действителност извървян бодлив път, се случи нашата наслада и нашето благополучие. "

12-а година се бори за щастието да роди свои деца Елена Червенкова. „ Когато човек може да помогне на някой различен, по-добре е да помогне “, споделя 40-годишната великотърновка, която не се отхвърля от борбата да сбъдне фантазията си за бебе, а от 4 години е доброволец към неправителствената организация.

" Ние вървим по въпросния по този начин сложен път. Все още нямаме деца. Няма предаване. В последна сметка, има други възможности. Когато нещата не се случат по един метод, пробва се различен. И осиновяването в един миг е решение. Човек просто би трябвало да узрее за такива решения. Както е и с ин витрото. Имам познати, които споделят: " Аз не бих могла да мина през това ". Всеки избира самичък пътя си. "

Най-трудно е казусът да бъде съзнателен и изговорен, а по-късно да бъдеш подсилен от съидейници в пътя към фантазията за бебе. В началото двойките с репродуктивни проблеми се срамят, след това не знаят към кого да се извърнат, само че всичко се преодолява, има вяра Елена Червенкова и не стопира да се надява и да се бори за фантазията си:

" Не съм мислила, че съм толкоз мощен човек. Въпреки неуспехите, човек продължава. Падаш, има моменти, които се изживяват доста тежко – всеки несполучлив опит, реплики - някой неумишлено като ти каже нещо, може да те засегне. Първите години множеството познати като ме срещнеха: " Хайде, бебе няма ли да има? “ Ти се чудиш какво да отговориш. Много е мъчно в един миг да застанеш и да кажеш: " Да, ние имаме проблем ".

За да поддържа двойките с репродуктивни проблеми от община Велико Търново, фондация „ Искам бебе “ провежда през юли и август неделни благотворителни базари в парк „ Марно поле “ в остарялата столица. На него се продават ръчно направени предмети и дарени непокътнати детски дрешки и обувки, споделя координаторът за района Вероника Михайлова: " Една такава процедура е доста тежко финансово перо в бюджета на всяко едно семейство или двойка с репродуктивни проблеми и, макар че и страната, и на общинско равнище се подкрепят, тези процедури, самите първични проучвания и стъпките преди самата процедура изискват средства и ние се стремим с тези събрани суми да подпомогнем някоя двойка. Ще се радваме да чуем, че имаме още едно бебе. "

Темата е прегледана в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР