Повече от 200 000 посетители събра в рамките на 3

...
Повече от 200 000 посетители събра в рамките на 3
Коментари Харесай

Над 200 000 посетители събра за 3 дни Съборът на овцевъдите

Повече от 200 000 гости събра в границите на 3 дни край Петропавловския манастир XI-ото издание на Националния събор на овцевъдите . Събитието мина под мотото „ Да! На българското произвеждане “ и се трансформира в същински празник както за фермерите и експертите в сектора, по този начин и за феновете на националните обичаи, обичай и творчество.

Днес се организира най-атрактивното фермерско съревнование от програмата на събора за най-тежък коч . Победител стана 166-килограмовият Коци , кръстоска сред породите Асаф и Черноглава Плевенска. Животното донесе на притежателят си Веселин Димитров от с. Слънчево парична премия от 1000 лв., само че не съумя да победи досегашния рекордьор 170-килограмовия Мани.

За да премерят тегло в най-популярната конкуренция на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил сьо Франс и Шароле.

Изненадваща бе появяването на декоративния овен Леонардо , донесен на ръце от притежателя си. Със своите 32 кг мини кочът на Едноличен търговец „ Аваси “- Белоградец се оказа 5 пъти по-лек от любимеца Коце, само че обра овациите на публиката и получи специфична премия.

12 фермери от разнообразни краища на страната се включиха в надпреварата по ръчно доене , което бе извоювано от Хасан Ахмед от с. Вълчин. Хъс и забележителни умения демонстрираха в извънконкурсната част деца, вяра за бъдещето на сектора.

Победител във второто съревнование по стрижба , в което се включиха 7 участника, стана Захире Исмаилов от Търговище с време 9,36 мин.

На Събора на овцевъдите от 6 до 8 май бяха показани над 1000 животни /овце, кози, коне, кучета, магарета и др./, селскостопанска техника и съоръжение, фермерски надпревари, ревю на артикули от овче и козе мляко и месо, разнообразни занаяти, фолклор от цяла България, етно кътове и възстановки и още доста атракции разнообразни атракции.

Организатор на огромния конгрес беше Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на земеделското министерство и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР