Повече от 20 цивилни са загинали тази вечер, след като

...
Повече от 20 цивилни са загинали тази вечер, след като
Коментари Харесай

Повече от 20 цивилни са убити при падане на снаряди върху пазар близо до Хартум

Повече от 20 цивилни са починали довечера, откакто снаряди са паднали върху пазар в предградието Омдурман, намиращо се покрай суданската столица Хартум, която е разкъсвана от април насам от война сред съперничещи си генерали, съобщи Франс прес, като цитира информация на неправителствената организация Комитет на продемократичните юристи.

Според прессъобщение на организацията, която документира цивилните жертви и нарушаванията на човешките права в спора, " по време на интензивната престрелка сред воюващите страни снаряди са паднали върху пазар в Омдурман ". " Повече от 20 цивилни бяха убити, а други бяха ранени ", се споделя в изказването, представено и от Българска телеграфна агенция.

Ден по-рано минимум 15 мирни жители са били убити от " снаряди, паднали върху домовете им " в Хартум, съгласно медицински източник.

Войната сред армията, ръководена от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), ръководени от военачалник Мохамед Хамдан Дагло, стартира през април. До момента тя е довела до гибелта на повече от 9000 души, съгласно оценка на неправителствената организация Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled), която се счита за занижена.

Освен това над 6 милиона души са били разселени и е била разрушена огромна част от инфраструктурата.

Неспособни да завоюват решаващо преимущество от началото на войната, двете страни протакат, само че никоя от тях не е склонна да направи отстъпки на масата за договаряния. Според специалисти генералите са избрали да водят война на безсилие с вярата да получат по-големи отстъпки при договарянията, отбелязва Агенция Франс Прес.

Преговори сред воюващите страни се организираха в саудитския град Джеда. Според Рияд те са имали за цел " да улеснят доставката на филантропична помощ, да открият преустановяване на огъня и други ограничения за създаване на доверие и да реализират прогрес към дефинитивно преустановяване на военните дейности ".

Предишните опити за ходатайство водеха единствено до къси примирия, които постоянно бяха нарушавани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР