Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет

...
Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет
Коментари Харесай

Над 20 главни архитекти в Североизточна България са възпитаници на ВСУ Черноризец Храбър

 Повече от 20 са основните архитекти, ученици на Архитектурния факултет във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “, които работят в общинските администрации в Североизточна България, заяви арх. Марин Велчев – ръководител на Камарата на архитектите в България – Регионална гилдия Варна (КАБ-РК Варна), споделиха от пресслужбата на институцията. Това е отличен отзив за високото качество на образование и професионалната реализацията на възпитаниците на единствения извънстоличен Архитектурен факултет, добави арх. Велчев, който също е приключил висшето си обучение в компетентност " Архитектура “ на ВСУ " Черноризец Храбър “.

Само за последните две години 18 ученици от компетентност " Строителство на здания и уреди “ на Варненския свободен университет са новоприети членове, получили проектантска дееспособност от Камарата на инженерите в капиталовото планиране – Регионална гилдия Варна (КИИП-РК Варна), показа инж. Снежана Милева - ръководител на браншовата организация в морската столица.

Данните бяха изнесени по време на подписването на рамков контракт за съдействие сред ВСУ " Черноризец Храбър “, КАБ – РК Варна и КИИП – РК Варна.

Архитектурният факултет работи в тясно съдействие с двете браншовите организации и има цялостната им поддръжка в начинания на катедра " Строителство на здания и уреди “ и на катедра " Архитектура и урбанистика “. Двете камари са от извънредно значение за професионалната реализация на завършващите студенти.

Проф. доктор Петър Христов, ректор на  ВСУ " Черноризец Храбър “, разяснява нуждата от тясна връзка с професионалните организации, която е ориентирана освен към включването на специалистите от практиката в просветителния развой, само че и присъединяване на студентите в действителна работна среда – част от новаторския план на университета " Образование в партньорство “.

Страните се договориха да си сътрудничат по съществени цели, свързани с разширението на контактите сред университета и бизнеса в областта на образованието, научната и развойна активност, обмяната на опит и шерването на запаси в региона на професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия “. ВСУ " Черноризец Храбър “ и браншовите организации ще обединят напъните за организирането и провеждането на взаимни на практика занятия, практики и стажове във компании - членове на районните колегии на КАБ и КИИП в гр. Варна, научно-практически семинари, кръгли маси, конференции, спомагателни образования, следдипломни квалификации, професионално образование за придобиване на степен на професионална подготовка и други начинания в областта на архитектурата, строителното инженерство и пожарната сигурност. Ще бъдат разширени опциите за практическо образование на студентите и други обучаеми във водещи проектантски и строителни компании по програмата " Образование в партньорство “ на ВСУ " Черноризец Храбър “. Професионалните камари ще окажат подпомагане за обезпечаване на стипендии и възнаграждение на семестриалните такси на студенти с отлични образователни достижения от проектантски бюра, членове на районните колегии във Варна. Университетът ще предложи благоприятни условия за повишение квалификацията на членове на Регионалните колегии на КАБ и КИИП, както и присъединяване в взаимни просветителни, проучвателен и научно-приложни планове.

2021 година е юбилейна година за компетентност “Строителство на здания и уреди " - 25 години от началото на образованието по тази компетентност във ВСУ “Черноризец Храбър ". През 2022 година ще се отбележат 20 години от първия випуск на компетентност “Архитектура ".

Камара на архитектите в България (КАБ) е национална браншова организация, която пази на национално и интернационално ниво ползите на към 3700 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти. Камара на инженерите в капиталовото проектиране  (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи капиталово и устройствено планиране. В КИИП членуват към 10 000 проектанти, от които 8 500 – с цялостна проектантска дееспособност.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР