Повече от 20 реки в Италия излязоха от коритата си,

...
Повече от 20 реки в Италия излязоха от коритата си,
Коментари Харесай

“Никога не съм виждала подобно нещо“. Тежки наводнения в Италия взеха 13 жертви

Повече от 20 реки в Италия излязоха от коритата си, което докара до гибелта на 13 души и принуди хиляди да изоставен домовете си, откакто за ден и половина паднаха шестмесечни превалявания, написа Би Би Си.

Още тела бяха открити в четвъртък, откакто съвсем всички реки преляха сред Болоня и североизточното крайбрежие на 115 км. Има към 280 свлачища.

Кметът на Равена -град, мощно обиден от наводненията, съобщи пред Би Би Си, че това е най-тежкото злополучие от един век насам.

Микеле де Паскале дефинира вредите, породени от наводненията, като пагубни и костващи на хората в неговия град и в по-широкия район домовете им, имуществото им, а на някои и живота им.

" Това бяха доста неприятни 48 часа. Водата и калта заляха цялото ни село ", споделя 71-годишната Роберта Лазарини.



Нейният дом в Ботехино ди Зока, южно от Болоня, е бил ударен от поток в сряда. Улиците, къщите и градините бяха наводнени и Роберта сподели, че към момента се опасява.

" Никога не съм виждала сходно нещо тук. Бяхме заклещени и не знаехме какво да вършим. Просто се надявам това да не се повтори ".

Пожарникарите помогнали на жителите да избягат от къщите си, в това число на 97-годишна жена, която трябвало да напусне спалнята си в гумена лодка.



" Нашата общественост е разрушена ", споделя дъщерята на Роберта, Инес, която държи локалното кафене на централния площад. " Чувствахме се изцяло откъснати, изолирани, някои от нас бяха в действителност ужасени. "

" И преди сме имали наводнения, само че доколкото си припомням, в никакъв случай не е било толкоз неприятно ", споделя 74-годишният Ламиери, до момента в който отстранява калта от мазето си, където синът му съхранява артикули за продажба в магазина за сувенири, който ръководи в центъра на Болоня.

" Улицата се трансформира в река. Загубихме всичките си движимости, които се съхраняваха тук долу. Щетите ни възлизат на хиляди евро. "



Това е едно от многото села и градове, наводнени в провинция Емилия-Романя, освен от реки, само че и от преливащи канали.

В четвъртък западно от Равена бяха извършени още евакуации и бяха открити още тела, в това число на двойка в апартамент в село Руси, който е бил наводнен часове преди този момент.

Мнозина предизвестяват, че Италия се нуждае от народен проект за реагиране на последствията от изменението на климата.



Министърът на гражданската отбрана Нело Мусумечи съобщи, че тропическите условия към този момент са достигнали Италия, като за 36 часа са паднали 20 см дъжд, а в някои региони - до 50 см.

" Почвите, които остават сухи дълго време, се циментират, което фрапантно лимитира способността им да всмукват вода ", сподели той.

По думите му от 40 години не са строени районни язовири и е нужен нов метод към хидротехническото строителство.



Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони свика спешна среща идващия вторник.

Лидерът на италианската опозиционна Демократическа партия съобщи пред Би Би Си, че цялата политическа система е отговорна за бедствието и че политиците не са създали задоволително, с цел да се оправят с провокациите, подбудени от изменението на климата.

Ели Шлейн, която преди този момент е била заместник-председател на Емилия-Романя, съобщи, че държавните управления поредно не са съумели да се оправят с уязвимостта на Италия от наводнения и други рискови водни феномени.



Много фактори способстват за наводненията, само че стоплянето на атмосферата, породено от изменението на климата, прави рисковите превалявания по-вероятни. От началото на индустриалната епоха светът към този момент се е затоплил с към 1,1 °C и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не понижат внезапно излъчванията.

Антонио Франческо Рицуто, 55-годишен юрист, който живее край реката със брачната половинка си, е бил заставен да напусне във вторник вечерта и в този момент живее при щерка си в близко село.



" Това беше нещо, което никой не очакваше в тези размери ", сподели той. " Преди да напуснем къщата си, равнището на водата се покачваше с всяка минута. Когато се върнахме през вчерашния ден... дневната ни беше изцяло потопена. Ще би трябвало да изхвърлим по-голямата част от мебелите си. "

Стефано Боначини, районен ръководител на област Емилия-Романя, съобщи, че разноските за вреди възлизат на милиарди евро.



През нощта беше разпоредена евакуация в градовете на запад от Равена. На жителите на Виланова беше подредено да се подслонят на горните етажи, ден откакто наводненията минаха през историческия център на Луго.

В четвъртък Луго още веднъж беше наводнен, както и Церви на брега.

Снимки: БГНЕС
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР