Повече от 20 години в МОН има един несменяем ешелон

...
Повече от 20 години в МОН има един несменяем ешелон
Коментари Харесай

Преподавател: Децата не са научени да мислят критично

Повече от 20 години в МОН има един закрепостен ешелон от служители, които сменят министрите и които нямат волята, силите и опцията да създадат нужните промени. Това сподели преподавателят по история Емил Джасим в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

По думите му резултатите от НВО след 7 клас не са изненада. Оценките от националния зрелостен изпит, изключително по БЕЛ, са слаби. " В света има консервативни оценителни системи, при които се минава на 60%, оценителни системи, при които се минава на 50%, и доста демократични, при които се минава на 40%. При нас се минава на 23%. И в случай че ние приемем, че междинната оценка е към 30%, това значи, че е безусловно слаба. Децата не са научени на функционална просветеност, да мислят сериозно и да се оправят със света “, разяснява той резултатите.  

В учебното заведение и просветителната система важи правилото за придвижване на група в планината, уточни Емил Джасим. " Когато една група се движи в планината, тя се движи със скоростта на най-бавния. И тук идва казусът – тя не се движи със скоростта на най-бързия. Проблемът е, че най-ниските оценки са прекомерно ниски. Това, което би трябвало да създадем, е да опънем една защитна мрежа и да не разрешаваме никой да не изпада през нея “, счита той.  

Емил Джасим разяснява престижа на учителите. " Има едно доста значимо предписание и това е, че учителят е всемогъщ стопанин в класната стая. И тук не става въпрос за някакъв нормативно натрапен престиж, а за това един преподавател да може да плени вниманието на учениците. Никой не може да наложи престижа на учителя, с изключение на самият той “, счита преподавателят по история.  

Необходимо е същинското осъвременяване на образователните стратегии, откъдето ще пристигна и самочувствието на учителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР