Повече от 20 000 души са загинали в Турция и

...
Повече от 20 000 души са загинали в Турция и
Коментари Харесай

Жертвите на земетресенията надхвърлиха 20 хиляди: дали това са истинските размери на бедствието - Свят

Повече от 20 000 души са починали в Турция и Сирия при земетресенията в Турция в понеделник, 6 февруари. Организация на обединените нации предизвестява, че цялостният обсег на бедствието към момента не е явен, оповестява Би Би Си.

Спасителите към момента претърсват руините в търсене на оживели, само че очакванията им понижават повече от четири дни след първото земетресение.

Мразовитите условия заплашват живота на хиляди оживели, които в този момент са без заслон, вода и храна.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган назова земетресението " бедствието на века ".

Международните старания за оказване на помощ се усилват. В четвъртък Световната банка даде обещание 1,78 милиарда $ помощ за Турция, в това число неотложно финансиране за възобновяване на главната инфраструктура и за подкрепяне на засегнатите от земетресенията.

Усилията на 100 000 или повече спасители на място обаче са възпрепятствани от редица логистични спънки, в това число дефицит на транспортни средства и разрушени пътища.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че цялостните мащаби на злополуката към момента се " разпростират пред очите ни ", изключително в Сирия, където дългогодишната революция е опустошила страната.

В четвъртък първата филантропична помощ на Организация на обединените нации пресече границата със Северозападна Сирия през пропускателния пункт Баб ал-Хава в Идлиб. Този пункт е единственият, чрез който помощта на Организация на обединените нации може да доближи до района, без да минава през региони, следени от сирийските държавни сили.

Гутериш съобщи, че още помощ е на път, и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да позволи доставките да се правят през повече от един граничен пункт.

Мунира Мохамед, майка на четири деца, която е избягала от Алепо след земетресението, съобщи пред Ройтерс, че обезверено се нуждаят от отопление и повече доставки. " Снощи не можахме да спим, тъй като беше толкоз студено. Много е зле ", сподели тя.

Спасителната група " Белите каски " съобщи, че единственият ескорт на Организация на обединените нации, който е достигнал до района, не е съдържал профилирано съоръжение за освобождение на хората, затрупани под руините. " Това разочарова много в миг, когато обезверено се нуждаем от такова съоръжение, което да ни помогне да спасим човешки животи отдолу под руините ", съобщи групата в Twitter.

Предупреждения за второ злополучие

В четвъртък публични лица оповестиха, че в Турция са починали 17 600 души, а в Сирия броят на жертвите е минимум 3377. Броят на починалите надвишава 17 000 души, починали при сходно земетресение в Северозападна Турция през 1999 година

Десетки хиляди хора в Турция и Сирия прекарват четвърта нощ, криейки се от високите температури в спонтанни подслони, защото са останали без дом вследствие на земетресенията.

Ресат Гозлу, оживял в Югоизточна Турция, който в този момент живее на пода на състезателен комплекс със фамилията си, споделя, че спасителите са пристигнали едвам три дни след земетресението.

Той споделя, че доста хора са останали затрупани под руините, а други са умряли от хипотермия.

" Ако това продължи, може да се стигне до съществени здравословни проблеми и заболявания ", споделя той пред Би Би Си.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предизвести за второ филантропично злополучие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР