Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да

...
Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да
Коментари Харесай

Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи

Повече от 2/3 от българите настояват, че изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, сочат данните на Националния статистически институт. „С известни усложнения са 37.1% от тях, 26.6% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 11.9% – като доста мъчно. От друга страна, 20.2% релативно елементарно могат да покрият ежедневните си разноски, а едвам 4.2% не изпитват затруднения“, допълват от Национален статистически институт.

В интервала октомври – декември 2021 година са интервюирани общо 3042 семейства и 5692 души на възраст 16 и повече навършени години. Резултатите от спомагателната анкета през четвъртото тримесечие на 2021 година демонстрират, че нарастване на прихода на семейството за последните 12 месеца са отбелязали 29.8% от хората в семействата. Като съществени аргументи за нарастването на прихода са посочени нарастването на обществените помощи – за 34.0%, и индексирането/преизчисляването на заплатата – за 24.3%.

Намаление на приходите за последните 12 месеца показват 8.4% от хората. За 29.7% от тях с понижен домашен приход главната причина за това е понижаване на работното време, надницата или заплатата, а за 20.2% – загубване на работа/безработица/фалит на лична компания. Сред българите с понижени приходи максимален е делът на тези, на които се е наложило да лимитират разноските си за храна, облекло, пътешестване или други потребителски артикули и услуги – 53.9%, а 17.2% са употребявали насъбрани спестявания, с цел да компенсират намаляването на прихода.

Най-голям е делът на хората, за които приходите на семейството през последните 12 месеца са останали съвсем без смяна – 61.8%.

Независимо от измененията в приходите близо половината от българите в семействата (48.7%) не могат да си разрешат да посрещнат със лични средства непредвидени разноски в размер до 370 лв..

13.7% от лицата в семействата са имали през предходното тримесечие финансови усложнения при заплащането в точния момент на заем/ипотека/наем/жилищни разноски за главното жилище, показват от Национален статистически институт.

Средната задоволеност на хората на 16 и повече години от финансовото състояние на семействата им, измерена по канара от 0 до 10, е 4.61. Равнището на приходите въздейства върху общата задоволеност от финансовото състояние. За 20-те % семейства с най-високи чисти приходи междинната задоволеност на лицата е 6.17, а за 20-те % семейства с най-ниски чисти приходи удовлетвореността на лицата от финансовото състояние е 2.89, показват още от Национален статистически институт.

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните е 5.85, измерена по същата канара от 0 до 10. По отношение на удовлетвореността от персоналните взаимоотношения със фамилията, приятелите, съседите, сътрудниците интервюираните лица дават релативно висока оценка – 7.18.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР