Повече от 18 милиона души - три пъти повече, отколкото

...
Повече от 18 милиона души - три пъти повече, отколкото
Коментари Харесай

Ново проучване постави България на второ място в света по свръхсмъртност от COVID-19

Повече от 18 милиона души - три пъти повече, в сравнение с сочат формалните данни - евентуално са умряли поради ковид, настояват откриватели.

Докладът им идва две години преди деня, в който Световната здравна организация за първи път разгласи пандемията.

Екипът по проучване на свръхсмъртността от Covid-19 в американския Вашингтонски университет изследва 191 страни и територии за по този начин наречената от тях „ същинска цифра” на смъртните случаи в международен мащаб.

Някои смъртни случаи са били директно породени от вируса, а други са били индиректно свързани с инфекцията.

Това е по този начин, тъй като заразяването с Covid-19 може да утежни други към този момент съществуващи болести, като сърдечни или белодробни заболявания.

Използваният индикатор се назовава " остатък на смъртни случаи " – той демонстрира какъв брой повече хора са умирали, в сравнение с би могло да се чака, спрямо последните години, преди пандемията да се развихри.

За да изчислят този индикатор, откривателите са събрали данни посредством търсене в разнообразни държавни уеб страници, Световната база данни за смъртността и Европейската статистическа работа.

Смята се, че процентът на несъразмерната смъртност е варирал фрапантно в другите страни и райони, само че общият световен %, изчислен в изследването, е 120 смъртни случая на 100 000 души.

Това би означавало, че през двете години сред началото на 2020 година и края на 2021 година са настъпили към 18,2 млн. смъртни случая поради ковид - три пъти повече от публично записаните 5,9 млн. в реалност.

Оценките на несъразмерната смъртност са изчислени единствено за целия интервал на проучването, а не по седмици или месеци, заради забавяния и несъответствия в докладването на данните за смъртните случаи от Covid, които биха могли фрапантно да трансформират оценките, акцентират откривателите.

Според проучването, което е оповестено в списание „ The Lancet”, най-високите равнища на заболеваемост са в страните с по-ниски приходи в Латинска Америка, Европа и Африка на юг от Сахара. Но смъртните случаи са били много високи и в някои страни с високи приходи, като Италия и някои елементи на Съединени американски щати.

Петте страни с най-високи изчислени равнища на свръхсмъртност са:

Боливия

България

Есватини

Северна Македония

Лесото

Петте страни с най-ниски стойности са надлежно:

Исландия

Австралия

Сингапур

Нова Зеландия

Тайван

За Обединеното кралство предстоящият сбор на смъртните случаи, свързани с Covid, през 2020 година и 2021 година е подобен с формалните данни - към 173 000 души, като коефициентът на свръхсмъртност е 130 души на 100 000 души.

Водещият създател на проучването доктор Хайдонг Уанг от Института за здравни индикатори и оценка съобщи: " Разбирането на същинския брой смъртни случаи вследствие на пандемията е от жизненоважно значение за вземането на ефикасни решения в региона на публичното здраве. Проучвания от няколко страни, в това число Швеция и Нидерландия, демонстрират, че коронавирусът е директната причина за множеството случаи на свръхсмъртност, само че понастоящем нямаме задоволително доказателства за множеството места по света. По-нататъшните проучвания ще оказват помощ да се разкрие какъв брой смъртни случая са породени директно от Covid-19 и какъв брой са настъпили като индиректен резултат от пандемията ".

Изследователите предвиждат, че свръхсмъртността, обвързвана с пандемията, ще намалее с помощта на имунизациите и новите способи на лекуване.

Но те предизвестяват, че пандемията към момента не е завършила. Възможно е да се появят нови, по-опасни разновидности на вируса./БГНЕС, Би Би Си
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР