Повече от 17 000 души - предимно жени и деца,

...
Повече от 17 000 души - предимно жени и деца,
Коментари Харесай

Ситуацията в Газа е „невъзможна“, предупреждава СЗО

Повече от 17 000 души - най-вече дами и деца, са били убити в обсадения палестински анклав.

Интензивни градски борби бушуваха в и към най-големите градове на линията Газа в петък, до момента в който броят на жертвите продължава да пораства.

След първата фаза от наземната си атака в северната част на Газа, израелската войска разшири интервенциите си на юг тази седмица, където близо два милиона цивилни в този момент са в капан.

Те са притиснати в територия, която става все по-тясна.

Здравната система на Газа е на колене, предизвести Световната здравна организация (СЗО) в петък, призовавайки за преустановяване на огъня „ в този момент “.

„ Ситуацията става все по-ужасна с всеки минал ден... безусловно оттатък вероятното “, сподели представителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред кореспонденти в Женева.

„ Деца и хора, които молят и плачат за вода, ние сме на стадий, в който най-обикновените, най-основните консумативи към този момент не са налични. “

„ Цивилизацията е на ръба на колапса “, предизвести той.

Израелски бойци, подкрепени от въздушни удари, се сблъскаха с бойци на Хамас в четвъртък в Хан Юнис, най-големият град в южната част на Газа. Той се трансформира в епицентър на войната, дружно със прилежаща Джабалия.

Броят на жертвите в Газа набъбна до 17 177 души в четвъртък, 70% от които са дами и деца, съгласно палестинските управляващи.

Рано в петък беше обявено за 40 мъртви при удари покрай град Газа на север и „ десетки “ други в Джабалия и Хан Юнис.

В четвъртък вечерта израелската телевизия излъчи видеоклипове, показващи палестинци по долни дрехи и със завързани очи под защитата на израелски бойци в Газа. Кадрите провокираха бурни полемики в обществените мрежи.

Говорейки по телефона с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън „ настоя за безспорната нужда от отбрана на цивилните и обособяване на цивилното население от Хамас “, съгласно Белия дом.

Вашингтон твърдо поддържа Израел след кървавата офанзива на Хамас от 7 октомври, при която починаха към 1200 души. Въпреки това Съединени американски щати са все по-загрижени за тежките жертви на цивилните в Газа.

Деветдесет и един израелски бойци са били убити в боевете до момента, в това число в четвъртък синът на Гади Айзенкот, член на военния кабинет на Нетаняху.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР