Повече от 150 наблюдатели на Обединение за честни избори /ОЧИ/

...
Повече от 150 наблюдатели на Обединение за честни избори /ОЧИ/
Коментари Харесай

Обединение за честни избори: Най-големи проблеми бяха наблюдавани в секции в Ихтиман, Перник и Сърница

Повече от 150 наблюдаващи на Обединение за почтени избори /ОЧИ/ наблюдаваха изборния ден в рисковите секции у нас, установени на база на разбор от изборните резултати от 2013 година до момента.

ОЧИ, което се включи с гражданско наблюдаване на изборния ден, изпрати десетки сигнали за нарушавания на изборните правила до районните изборни комисии /РИК/ и правоохранителните управляващи.

„ ОЧИ сплоти неправителствени организации, цивилен деятели, изборни специалисти и медии, с цел да помогне за по-прозрачен и почтен избирателен развой. Първото ни непосредствено наблюдаване на вота в най-рисковите секции недвусмислено сподели, че гражданският надзор дава резултати и има смисъл “, споделя Марио Русинов от Антикорупционния фонд /АКФ/, част от ОЧИ.

„ Като цяло изборният ден в следените изборни секции мина умерено, при ниска изборна интензивност, тук-там доста по–ниска от междинната за страната. Информацията и данните, подадени от наблюдаващите ще бъдат оценени и показани в подробен отчет с рекомендации за възстановяване на прозрачността на вота и отбрана на най-демократичното право – правото на почтен избор “ , съобщи Стоил Цицелков , член на Оценка за съвместимост към ЦИК и ОЧИ.

Много от нарушаванията, открити от наблюдаващите на ОЧИ, са разследване на непознаване на разпоредбите от членовете на комисиите, добавя Никола Тулечки от Данни за Добро, част от ОЧИ.

След сигнал на наблюдаващ на ОЧИ полицията задържа мъж по съмнение за търговия с гласове в плевенското село Буковлък . Обединението сезира и Министерство на вътрешните работи и РИК за съмнение за скица за пазаруване на гласове в град Перник .

В една от секциите в град Ихтиман, известна с данни за стилен избор, който лавира сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, локалният ромски водач Борис Аргиров , прочут като Бони, се меси жестоко при работата на комисията при броенето на бюлетините. ОЧИ уведоми РИК и Министерство на вътрешните работи след което тази порочна процедура бе спряна.

Сред откритите нарушавания бяха и противозаконна пропаганда в секцията от страна на кмета на село Вакарел . В родопското село Сърница, наблюдаващите на Обединението алармират за голям брой проблеми в изборния развой, в това число и гласоподаване от името на други хора.

С помощта на наблюдаващите и последвала реакция на РИК в редица секции бе прекратено приемането на гласоподаване на хора със счупени персонални карти, а след сигнал за допустимо снимане на вота в тайната стаичка, комисията в една от рисковите секции единомислещо одобри да смъкна парапета по-ниско , тъй че да се предотврати снимане на вота.

Други установени проблематични практики с изборния развой са всеобщото съществуване на тъмна стаичка вместо заслон, транспортиране на гласоподаватели, както и гласоподаване вместо гласоподавателя от страна на член на СИК.

Статистическите данни демонстрират, че в 10% от следените секциите наоколо има сложени пропагандни материали , в 5% от тях не са подредени тъй че да се обезпечи загадка.

Повече от 20 на 100 от членове на СИК в тези секции не са минали образование, а единствено половината са били подготвени присъствено.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР