Повече от 150 години след написването си, поредицата от американската

...
Повече от 150 години след написването си, поредицата от американската
Коментари Харесай

Време за четене: блестящият завършек на поредицата „Малки жени“ е тук със „Синовете на Джо“

Повече от 150 години след написването си, поредицата от американската новелистка Луиза Мей Олкът продължава непрестанно да намира нови и нови читатели по целия свят. Считани за шедьовър на детската класика, тези книги са се трансформирали в капсула на времето от XIX в. и оставят вечен отпечатък в международната литература с непреходните си послания.

У нас първите три книги от емблематичната поредност –, и – се появиха в нови издания , а след дълго неявяване от книжарниците и в превод от Росица Тодорова на пазара излиза и финалната част от тетралогията –.

В този покъртителен свършек на обичаната от генерации читатели фамилна сага на Луиза Мей Олкът за финален път се срещаме с обичаните сестри Марч, техните съпрузи, фамилии и другари.

Десет години след края на още веднъж отваряме вратите на имението „ Пламфийлд “ , което тогавашната бунтарка Джо и брачният партньор ѝ професор Баер са трансформирали в неизмеримо учебно заведение – леговище за дузина момчета в потребност от дом и поддръжка.

Днес синовете на Джо – в това число обещаващият музикант Нат, морякът Емил и буйният Дан – към този момент са пораснали и са поели по трънливия път в света на възрастните, където ги чакат първите триумфи и разочарования, триумфи и неволи. Някои от тях ще отпътуват надалеч от вкъщи, някои ще преживеят падения, душевни стихии и крушения, някои ще изпитат същинска обич, а други ще схванат тъкмо какъв брой боли разрушеното сърце.

Но постоянно направлявани от заръките, добротата и обичта на дамата, посветила живота си на тях, те ще се завръщат назад към остарелия „ Пламфийлд “, с цел да опишат за новите си завършения, да излекуват раните си и да се изправят пред провокациите на бъдещето с нови сили .

С присъщата си топлота и емоционалност, в Луиза Мей Олкът още веднъж се гмурва в оня временен миг на ръба сред детството и младостта, в който фантазиите са по-смели и цветни, а всеки неуспех – по-тежък и сложен за преглъщане.

Вдъхновила десетки кино и телевизионни акомодации, мюзикъли, опери и безчет разкази и книги, основани към героите, поредицата намира своя логически и ослепителен свършек в една вълнуваща, сърцата и топла история, в която читателите ще се влюбят и вечно ще носят със себе си .

 книга Ciela Ciela
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР