Повече от 15 часа вече депутатите обсъждат на второ четене

...
Повече от 15 часа вече депутатите обсъждат на второ четене
Коментари Харесай

15-ти час депутатите обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс


Повече от 15 часа към този момент депутатите разискват на второ четене измененията в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина.

Точно в среднощ заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев взе думата и разгласи, че от ПГ на " Възраждане " желаят да се пусне химнът на Република България и " да се приключи тази седянка ". Малко след 00:00 часа в пленарната зала на Народното събрание прозвуча химнът на Република България по искане на ПГ на " Възраждане ".

Заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков, управляващ съвещанието, сподели, че ще се ревизира дали има техническа опция, в случай че не, ще пусне химна от своя телефон.

Минути по-късно от уредбата в залата прозвуча химнът на Република България и депутатите станаха на крайници. 

Преди това бе признато предлагането техническо устройство да записва гласа на гласоподавателя, след потвърждаване на избора от машинното гласоподаване. Редакционното предложение направи Десислава Атанасова, ръководител на ГЕРБ-СДС, която съобщи, че при правенето му се е доверила на Божидар Божанов от " Демократична България ".

Доверила съм се на господин Божанов, който удостовери, че това е гаранция, уповавам се и вие да го извършите, и да спрем дефинитивно спекулацията с това, че някой нещо желае да краде, най-много вота на българските жители, съобщи Атанасова. 

По думите ѝ по този начин се основава гаранция, че данните от машинното гласоподаване ще се запазят и в случай че някой оспори резултата от преброяването, което по думите й ще се прави под видеонаблюдение, посредством видеозаснемане от секционните изборни комисии, в които участват всички представители на парламентарно показаните групи, ще може да съпостави този резултат. 

Според признатите текстове при машинно гласоподаване гласоподавателят, откакто бъде позволен до гласоподаване, получава достъп до устройството за гласоподаване. Записано е, че гласоподавателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. Гласът на гласоподавателя, след потвърждаване на избора, се пресъздава на екрана на устройството за гласоподаване. Избирателят получава известие за привършване на гласуването, отпечатва се бюлетина, върху която е изписан отразения избор, която се сгъва по метод не допускащ да се вижда отразения избор, подпечатва се с печата на комисията на гърба и се пуска в специфична кутия за машинното гласоподаване. След стартиране на бюлетината, гласоподавателят поставя автограф в изборния лист, получава назад документите си и напуща помещението, плануват признатите текстове.

В хода на дебата Радостин Василев от „ Продължаваме Промяната “, сътрудниците му Калина Константинова, Настимир Ананиев, Надежда Йорданова от „ Демократична България “ настояха, че с отпечатването на бюлетини, без да се резервира паметта на машините, на процедура премахвало машинното гласоподаване като  ги превръщало в принтери. Тя дефинира протичащото като „ законодателен авантюризъм “. От Политическа партия упрекнаха левицата, че те не вкарват хартиената бюлетина, с цел да дадат право на избор, а унищожават машинното гласоподаване, което давало опция 12 хиляди членове на СИК да броят вота.  

Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “) означи, че машината не е нито принтер, нито нещо, което дава разписки. Гласувате на машината, машината има памет, тя сумира резултата и го гледа ЦИК, гледа го този, който оспорва изборите, а секционната комисия брои това, на  което в един миг викате касови бележки, в различен миг викате разписки, а те са бюлетини по закона, който ще приемем по-късно, уточни Свиленски. 
Пленарна зала отхвърли предложение на Асен Василев (ПП) всеки депутат да може да бъде претендент за депутат единствено в един многомандатен изборен регион. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР