Повече от 130 тежко болни деца, които се лекуват в

...
Повече от 130 тежко болни деца, които се лекуват в
Коментари Харесай

Д-р Здравков: Детското здравеопазване трябва да бъде главен приоритет

Повече от 130 тежко заболели деца, които се лекуват в Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “, са превозени до други лечебни заведения, тъй като в лечебното заведение няма скенер и рентген.

Образната диагностика на лечебното заведение е незадоволителна, а аргументите са разнообразни, разяснява пред БНР шефът на болничното заведение доктор Благомир Здравков.

„ В годините не е имало време и осъзнатост в нуждата от модерна образна диагностика в детската възраст. Затова нашата болница все още разполага с един остарял рентгенов уред, който обаче не подхожда първо на дозовите натоварвания за педиатричните пациенти и второ, той към този момент е дотам морално стар, че доста постоянно няма аварийни елементи за него, сервизирането е доста мъчно. Имахме интервал, в който даже се постановяваше с портативни рентгенови устройства да се вършат графиите на децата “, описа той.

Д-р Здравков уточни, че в болничното заведение доста постоянно има деца, които се нуждаят от скенер и магнитен резонанс, а заради неналичието на такава инсталация в болничното заведение се постанова да бъдат трансферирани в други лечебни заведения.

„ Всяко дете, при което се постанова по-детайлно нагледно проучване, би трябвало да бъде превозено до друго лечебно заведение. С няколко лечебни заведения имаме контракт и тези прехвърляния стават по отношение на договорните връзки, само че има и случаи, когато по неотложност се постанова през нощта да се трансферират деца. Тогава нормално се обръщаме към сътрудниците от „ Пирогов “, сподели още шефът на столичната Педиатрия.

За образните проучвания на деца нормално се постанова те да бъдат под упойка и е доста по-трудно, защото детето би трябвало да бъде преместено с нужния превоз, нужната реанимационна техника за незабавни случаи, нужната анестезиологична екипировка и мониторинг, и всичко това се управлява от един незначителен екип, стана ясно още от думите му. „ Да не приказвам при затруднена метеорологична конюнктура какво костват тези прехвърляния на екипите. Това се отразява извънредно отрицателно и на родителите “, разяснява доктор Здравков.

Той осведоми, че за апаратурата са нужни към 2 млн. лева и лечебното заведение е пуснало апликационни форми за нея към Министерството на здравеопазването. „ Обикновено тези пари се разпределят към края на календарната година в Министерство на здравеопазването – т.е. мисля, че в този момент следва този миг “, посочи шефът на детската болница.

Д-р Здравков разяснява и детското опазване на здравето като цяло, като съобщи, че то би трябвало да е надпартиен приоритет, обезпечен със закон.

„ За да стане това, не можем да чакаме, че една Национална детска болница автоматизирано ще реши всички проблеми в ресора. Трябва изцяло националната здравна мрежа да даде основен приоритет – изключително при тази демографска рецесия – на детското опазване на здравето и по места структурите да бъдат оптимално подсилени и обезпечени, с цел да може да се подсигурява достъп на всяко дете и да не се получава това, на което сме очевидци всекидневно – по какъв начин от цялата страна ни звънят разнообразни хора, наши сътрудници, родители, които поради невъзможността да се окаже съответна помощ на място на детето в съответен район в страната незабавно се насочват към София. Това е нерационално ръководство на системата “, разяснява той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР