Повече от 1210 декара нови гори ще се появят на

...
Повече от 1210 декара нови гори ще се появят на
Коментари Харесай

Над 1200 декара нови гори ще се появят на територията на СИДП

 Повече от 1210 декара нови гори ще се появят на територията на СИДП в интервала 2020-2023 година. 504 дка ще бъдат залесени в ДГС-Омуртаг, където огромни масиви от иглолистни дървета бяха унищожени от корояди. В шуменското и новопазарското стопанство новите гори ще са 197 дка, а в ДЛС-Тервел и ДГС-Генерал Тошево – 245 декара. Още 265 дка ще бъдат залесени в териториалния обсег на ДГС-Варна и ДЛС-Балчик.  

Предвидено е дейностите да се извършват на територията на 10 общини, попадащи в 4 области: област Варна – общините Аврен и Варна; област Добрич – общините Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево,  Тервел; област Търговище – община Омуртаг; област Шумен – общините  Каспичан и Шумен.

Целта на плана е възобновяване на гори потърпевши от заболявания и вредители посредством осъществяване на залесителни действия, включващи разчистване на площите, почвоподготовка и залесяване на обща повърхност от 1210 дка. Ще бъдат залесени 739 822 броя фиданки и 1 024 кг церов жълъд. Навременното възобновяване на потърпевшите гори ще има удобно влияние върху почвите, водите, въздуха и биоразнообразието, както и за запазване на околната среда. Освен икономическия резултат, възобновените гори реализират и доста по-значим екологичен резултат, като способстват за битката с измененията в климата и усилват поглъщането на въглерода.

Средствата за огромното залесяване, в размер на един милион лв. са по Проект " Възстановяване на вреди по гори потърпевши от катастрофични събития, заболявания и вредители в региона на ДГС-Омуртаг, ДГС-Шумен,  ДГС-Нови пазар, ДГС-Варна, ДГС-Генерал Тошево, ДЛС-Балчик и ДЛС-Тервел при СИДП, финансиран със средства по Оперативна програма Програма за развиване на селските региони в интервала 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, според подписан контракт сред СИДП Директива за птиците гр. Шумен и Държавен фонд " Земеделие “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР