Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

...
Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас
Коментари Харесай

Над 111 хиляди ученици от VII и X клас се явяват на външно оценяване

Повече от 111 хиляди възпитаници от VII и X клас се явяват на национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература е през днешния ден, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по непознат език, присъединяване в което е по избор.
Националното външно оценяване на седмокласниците ще се организира в 1699 учебни заведения. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца.
За първи път през тази година ще се ревизират знанията и в X клас. Изпит ще има в 999 учебни заведения за над 51 600 възпитаници.
 Много добър е междинната оценка на външното оценяване след четвърти клас " Много добър " е междинната оценка на външното оценяване след четвърти клас
Излязоха резултатите от Националното външно оценяване в 4 клас. Те са оповестени на уеб страницата zamaturite.bg. Всеки родител може да види п...
Националното външно оценяване за X клас стартира в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа.
Изпитът в седми клас е в две елементи. В първата част в границите на един час учениците вземат решение тест от 25 задания, измежду които 18 са с избираем отговор, шест - с къс свободен отговор и една - с уголемен свободен отговор. През втората част в границите на 90 минути седмокласниците пишат обстоен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.
Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те би трябвало да се оправят с тест от 23 задания, измежду които 14 с избираем отговор и шест с къс свободен отговор. Има също задания за редактиране, формулиране на теза по заложена тематика, извеждане на аргументи/контрааргументи по отношение на дадена теза. Изпитът включва и основаване на къс текст в род, изучаван в първи гимназиален стадий.
За да избегне механически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката (МОН) провежда стрес тест. Всички учебни заведения, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, смъкнаха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за усложнения.
Учениците ще се позволяват на изпитите с маски и против документ за идентичност (лична карта/ученическа персонална карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си транспарантен плик, в който да постави персоналните си движимости. В една зала ще работят не повече от 10 деца.
 Учениците под карантина остават без оценка от външното оценяване Учениците под карантина остават без оценка от външното оценяване
Учениците, сложени под карантина, няма да имат вписана в удостоверението за приключен клас оценка от Национално външно оценяване. Тези...
Подготвени са изпитни зали за карантинирани възпитаници. Към 15 юни т.г. под карантина като контактни с заболели са 16 седмокласници и 49 десетокласници.
На изпитите може да се употребява писалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са позволени брайлова машина, брайлов екран, брайлови принадлежности за начертаване, техническо средство за увеличаване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.
Изпитната зала и постройката могат да се напущат след първите 60 минути от началото на изпита, ако ученикът е завършил дефинитивно и е предал изпитната си работа.
Десетокласниците, които ще се явят на изпит по непознат език, би трябвало да имат най-малко 60% верни отговори, с цел да покрият съответното равнище по Общата европейска езикова рамка.
Срокът за оповестяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценения е 28 юни 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР