Повече от 111 години след потъването си Титаник продължава да

...
Повече от 111 години след потъването си Титаник продължава да
Коментари Харесай

Защо никой никога не е намирал човешки останки в „Титаник“

П овече от 111 години след потъването си " Титаник " продължава да очарова и изненадва човечеството. Например, знаете ли, че е открит от екип, който се е преструвал, че търси останките на " Титаник "? Или че – все пак, в което интернет има вяра – отчасти се е сринал, до момента в който е потъвал? Или че двойка се е оженила на палубата на " Титаник " през 2001 година? 

Един подобен чудноват факт обиколи Reddit тази седмица – макар изследването на потопените останки от повторното им разкриване през септември 1985 година – на борда не са открити човешки остатъци. 

„ Не съм виждал човешки остатъци “, сподели Джеймс Камерън, режисьор на кино лентата „ Титаник “, който е посещавал и изследвал потъналия транспортен съд 33 пъти и твърди, че е прекарал повече време на " Титаник " от капитана му. Това показва Камерън пред New York Times през 2012 година

“Виждали сме облекла. Виждали сме чифтове обувки, което допуска, че в един миг там е имало тяло. Но в никакъв случай не сме виждали човешки остатъци ", безапелационен е той. 

Това е тип факт, който изпраща теоретиците на конспирацията в полуда, само че има изцяло основателни аргументи, заради които не сме намерили телата на над 1500 души, починали при потъването на кораба, счита той. 

Why Nobody Has Ever Found Human Remains Inside The Titanic
— IFLScience (@IFLScience)
Една от аргументите са избавителните жилетки, носени от доста пасажери и екипаж. Въпреки че не са изпълнили главната си задача - да задържат носещите ги на повърхността задоволително дълго, с цел да бъдат избавени. Буря, последвала потъването  на кораба. Тя евентуално бързо е отнесла телата надалеч от мястото на останките, до момента в който океанските течения, несъмнено, са ги отнесли още по-далеч през идващия век. 

Телата, хванати в капан в самите парчета, евентуално също са изчезнали, с помощта на работата на дълбоководни чистачи – риби и други организми. Но кости са открити и на други доста по-стари корабокрушения, тъй че за какво не и “Титаник ”?   

„ Проблемът, с който би трябвало да се справите, е, че на дълбочина под към 914 метра преминавате под това, което се назовава компенсационна дълбочина на калциевия карбонат “, изяснява дълбоководният откривател Робърт Балард пред NPR.  

„ Водата в дълбокото море не е задоволително наситена с калциев карбонат. Вещество, от което са построени костите. " Титаник " се намира под компенсационната дълбочина на калциевия карбонат, тъй че откакто съществата изядат плътта на жертвите, костите им се разтварят ", изяснява Джеймс Камерън. 

Има хора, които имат вяра, че в запечатани елементи на кораба като машинното поделение, където богатата на О2 прясна вода, на която чистачите разчитат, може да не е съумяла да влезе, към момента може да има някои непокътнати тела. Но 111 години след потъването на кораба концепцията, че можем да открием разпознаваеми остатъци, наподобява все по-малко евентуална, оповестява IFL Science. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР