Повече от 11 000 деца са били убити или осакатени

...
Повече от 11 000 деца са били убити или осакатени
Коментари Харесай

Войната в Йемен уби или осакати 11 000 деца

Повече от 11 000 деца са били убити или осакатени в гражданската война в Йемен , откогато тя ескалира преди съвсем осем години, заяви Организация на обединените нации в понеделник.

" Истинският брой на жертвите на този спор евентуално ще бъде доста по-висок ", предизвестиха от организацията за децата УНИЦЕФ по отношение на жертвите на най-тежката филантропична рецесия в света.

" Хиляди деца са изгубили живота си, стотици хиляди остават в риск от гибел от предотвратими заболявания или апетит ", сподели изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Около 2,2 милиона йеменски деца страдат от остро недохранване, една четвърт от тях на възраст под пет години, и множеството са изложени на извънреден риск от холера, морбили и други предотвратими с ваксина заболявания, сподели УНИЦЕФ.
 Организация на обединените нации прикани за нови договаряния в Йемен
Организация на обединените нации прикани за нови договаряния в Йемен

За да се реализира съглашение и завършек на войната

Войната в Йемен избухна през 2014 година Последните данни на организацията удостоверяват 3774 смъртни случая на деца сред март 2015 година и септември 2022 година

Посредниченото с Организация на обединените нации помирение продължи шест месеца до 2 октомври, само че воюващите страни не съумяха да се спогодят за удължение.

Оттогава минимум 62 деца са били убити или ранени, сподели УНИЦЕФ.

" Спешното възобновяване на примирието би било позитивна първа стъпка, която ще разреши сериозен филантропичен достъп, сподели Ръсел. В последна сметка единствено един резистентен мир ще разреши на фамилиите да възстановят опустошения си живот и да стартират да възнамеряват бъдещето.

Агенцията на Организация на обединените нации също по този начин сподели, че 3904 момчета са били вербувани в борбите през годините и че повече от 90 девойки са получили функции, в това число работа на контролно-пропускателни пунктове.

УНИЦЕФ прикани за 484,4 милиона $ финансиране за справяне с филантропичната рецесия.

" Ако желаеме децата на Йемен желаят да имат някакъв късмет за почтено бъдеще, всички тези, които имат въздействие, би трябвало да подсигуряват, че са предпазени и подкрепени ", сподели Ръсел.
 Десетки починали и ранени в Йемен макар примирието
Десетки починали и ранени в Йемен макар примирието

Организация на обединените нации смята, че двумесечното помирение е за прегрупиране на силите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР