Повече от 1000 писатели, сред които Салман Рушди, Маргарет Атууд,

...
Повече от 1000 писатели, сред които Салман Рушди, Маргарет Атууд,
Коментари Харесай

Над 1000 писатели от цял свят: Войната на Путин е атака срещу демокрацията и свободата

Повече от 1000 писатели, измежду които Салман Рушди, Маргарет Атууд, Елиф Шафак и нобеловите лауреати Орхан Памук, Олга Токарчук и Светлана Алексиевич показаха взаимност с украинския народ и приканиха за преустановяване на нашествието в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

В отворено писмо, оповестено от международната асоциация на писателите " ПЕН Интернешънъл ", създателите споделят, че са " ужасени от насилието на съветските сили в Украйна " и " приканват за незабавно преустановяване на кръвопролитията ".

„ Обединяваме се в осъждането на тази безмислена война, почнала поради отхвърли на президента Путин да одобри правото на украинския народ да дефинира бъдещето си без намесата на Москва ", се споделя в писмото, оповестено и на съветски, и на украински език.

" Заедно сме в поддръжката си към писатели, публицисти, създатели и всички хора от Украйна, които претърпяват най-тъмните часове. С вас сме и усещаме болката ви. Всички индивиди имат право на мир и свободно изложение.

Войната на Путин е офанзива против демокрацията и свободата освен в Украйна, само че и по света. Невъзможно е да има свободна и сигурна Европа без свободна и сигурна Украйна. Мирът би трябвало да спечелва ", декларират още писателите.

Сред съавторите на писмото са филипинската журналистка Мария Реса, която е лауреат на Нобелова премия за мир, както и съветската писателка Людмила Улицкая.

Прочутият съветски балетист, хореограф и артист Михаил Баришников разгласява особено изказване против нападението над Украйна от името на своя център по изкуствата в Ню Йорк.

" Центърът по изкуства " Барашников " поддържа смелите жители на Украйна. Те се борят за своята страна, за суверенитета ѝ против откритата експанзия на съветската власт ", се споделя в позицията му.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР