Повече от 1000 артефакти са открити през този сезон при

...
Повече от 1000 артефакти са открити през този сезон при
Коментари Харесай

Над 1000 нови находки откриха археолози в Девня

Повече от 1000 артефакти са открити през този сезон при разкопките в Девня от археолозите от екипа на доктор Христо Кузов. Най-ценният е златен солид от времето на император ТеодосийII,който добавя находката от златни монети от същия тип и номинал, открити при изследванията преди няколко години. Тя ще бъде прибавена към златното монетно богатство в експозицията на Музея на мозайките.



Археолозите са разкрили и към 1000 бронзови монети, няколко глинени лампи и два глинени съда, на които следва научна обработка и реституция.

„ Тези от тях, които имат експозиционна стойност, също ще намерят място измежду експонатите в Музея на мозайките “, разясни шефът на културното институция Иван Сутев. Той разяснява още, че завършилият археологически сезон е бил сполучлив, а изследванията в подножието на раннохристиянската базилика на Марцианопол, занапред следва да изяснят дали на проучвания терен в античния квартал е имало една, или няколко здания. Това обаче ще стане ясно най-рано през идващия археологически сезон, считат историците.



Разкопките в Девня ще дочакат неговото начало консервирани и обезопасени против набезите на иманяри и инцидентни търсачи на съкровища посредством осветяване и видеонаблюдение. Табела на мястото предизвестява, че прекосяването през територията на археологическия обект е неразрешено, а за по-голяма сигурност екипът на музея персонално огради изследвания периметър с предупредителна лента.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР