Повече от 100 учени и експерти от цял ​​свят призоваха

...
Повече от 100 учени и експерти от цял ​​свят призоваха
Коментари Харесай

Повече от 100 учени от цял свят призоваха към предпазливост в разпространението на генномодифицирани организми

Повече от 100 учени и специалисти от цялостен ​​свят приканиха интернационалните водачи към нерешителност в разпространяването на организми, модифицирани посредством генетични биотехнологии, съобщи Агенция Франс Прес. Обръщението на учените е в разгара на срещата на Организация на обединените нации КОП15 за биоразнообразието, която ще продължи до 19 декември в Монреал.

Инициативата за обръщението е на френската неправителствена организация „ Pollinis ". Еколози, молекулярни биолози и експерти по генетика приканват за нерешителност, защото биотехнологиите, употребявани за генна трансформация, биха могли да навредят на популациите от опрашващи инсекти и да провокират намаляването им.

Новите принадлежности за редактиране на генома са ориентирани най-вече към насекомите и растенията. Те вършат допустимо модифициране на генома без външно прибавяне. Един от водещите планове в тази област се създава от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта на този план е „ дезинфекция " на женските комари, с цел да може да се изкорени маларията в Африка.

Сред задачите на другите планове е битката с вредителите по растителните култури. Колорадският бръмбар унищожава картофените насаждения, а петнистата дрозофила нападна овошките.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР