Повече от 100 лидери, представляващи територии с 85% от световните

...
Повече от 100 лидери, представляващи територии с 85% от световните
Коментари Харесай

100 държави с ангажимент да спрат унищожението на горите до 2030 г.

Повече от 100 водачи , представляващи територии с 85% от международните гори , ще се ангажират да спрат обезлесяването до 2030 година в " забележителна крачка " по пътя за справяне с климатичните промени.

Държави, измежду които Бразилия, Русия, Канада, Колумбия, Индонезия и Демократична република Конго , ще подпишат взаимно съглашение за това през днешния ден на срещата COP26.

Съгласно съглашението 12 страни се ангажират да дават 12 милиарда $ в интервала сред 2021 и 2025 година , с цел да подкрепят разрастващите се страни, в това число за възобновяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона $ ще отидат за поддръжка на коренното население за опазване на горите и усилване на правата им в горските региони.

Обявявайки „ забележителното съглашение “ на COP26, министър председателят Борис Джонсън ще разгласи: „ Тези страхотни, изпълнени с живот екосистеми, са белите дробове на нашата планета и са от значително значение за нашето оцеляване. С днешните невиждани обещания ще имаме късмет да сложим завършек на дългата история на човечеството като поробител на природата и вместо това да станем неин страж ".

Горите играят основна роля в битката с климатичните промени , като всмукват големи количества въглероден диоксид от въздуха и обезпечават храна, работни места и домове.

Активисти и бранители на околната среда , обаче, разясняват, че светът губи горите си със зашеметяваща скорост - на всеки две секунди изчезва гора с повърхност като футболно игрище поради селско стопанство, урбанизация, горски пожари и горско стопанство. Според една от самодейностите, която следи обезлесяването, през предходната година светът е изгубил 258 хиляди квадратни километра гора , което е повече от цялата територия на Англия.

Изпълнителните шефове на повече от 30 финансови институции също ще обещаят да спрат да влагат в действия, свързани с обезлесяването.
Последното сходно заричане, Декларация за горите, подписана през 2014 година, даде обещание да понижи на половина обезлесяването на тропическите гори и да възвърне най-малко 150 милиона хектара гора до 2020 година Въпреки огромната реклама при подписването й, нито една от задачите в декларацията не са изпълнени.

Отгоре на всичко от този момент насам заличаването на първоначални тропически гори като цяло се е нараснало, сочи отчет за напредъка по Декларацията, оповестен през октомври.

България също е измежду страните, които ще подпишат днешното съглашение за прекъсване на обезлесяването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР