Повече от 100 години стандартната терапия на апендицита е хирургическа

...
Повече от 100 години стандартната терапия на апендицита е хирургическа
Коментари Харесай

Учени: Апендицитът може да се лекува с антибиотици

Повече от 100 години общоприетата терапия на апендицита е хирургическа интервенция. Мащабно финландско изследване обаче дава най-убедителните до момента доказателства, че доста от пациентите с инфектиран апендикс могат да бъдат излекувани единствено с антибиотик, заяви The New York Times

Проучването включва 530 пациенти на възраст сред 18 и 60 години, които са се съгласили да бъдат лекувани оперативно или с антибиотици, като изборът на терапия за всеки един  е бил на инцидентен принцип. Трима от всеки четирима, приемали антибиотици са се възстановили елементарно. Болката е изчезнала и те са траяли да водят нормалния си живот. Състоянието на нито един от пациентите, оперирани след осъществяване на лекуване с антибиотици, не се е влошило поради изчакването.

„ Настъпва моментът, когато би трябвало да изоставим рутинното премахване на апендикса при пациенти без затруднения “, показва в съпътстващия отчет доктор Едуард Ливингстън, хирург и редактор на научния вестник JAMA, който не е взел участие в изследването.

Изследването е извършено на фона на задълбочаващата се полемика за рутинното потребление на хирургически интервенции при апендицит – положение, което визира към 300 хиляди американци на година.

Новите резултати се отнасят единствено до случаи без затруднения, акцентира доктор Паулина Салминен, хирург в Университетската болница Турку във Финландия, която е началник на изследването, заяви „ Фокус ”. Тя и сътрудниците й са изключили 20 % от пациентите с затруднения - хора с перфорирани апендикси или коремни възпаления, както и тези с апендиколит. За да разграничат случаите на затруднения, финландските лекари са употребявали компютърна томография, която по думите на доктор Ливингстън е “почти съвършена за слагане на диагноза ”.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР