Повече от 100 души са загинали след проливни дъждове и

...
Повече от 100 души са загинали след проливни дъждове и
Коментари Харесай

Проливни дъждове убиха над 100 души в Конго

Повече от 100 души са починали след проливни дъждове и наводнения в източната провинция Южно Киву в ДР Конго, оповестиха публични лица през днешния ден, дни откакто проливни дъждове убиха десетки хора в прилежаща Руанда.

Архимед Кархебва, помощник-администратор на територията Калехе в Южно Киву, която беше наранена от наводненията, съобщи пред Агенция Франс Прес, че по предварителни данни са починали към 100 души.

Няколко села в Калехе, който се намира западно от езерото Киву, бяха потопени, когато реките излязоха от крайбрежията си след проливни дъждове, сподели той.
Кархебва изясни, че наводненията са отнесли стотици къщи и също по този начин са " изненадали продавачите и техните клиенти на пазарите ".

Иносент Мупенда, представител на гражданското общество от района, съобщи, че в четвъртък късно следобяд е почнал проливен дъжд, преди " реката да отнесе селяните ".
Майка му и 11 деца са починали при наводнението, споделя Мупенда.

Витал Мухини, чиновник от Калехе, също съобщи пред локална радиостанция, че наводненията са нанесли " опустошителни човешки и материални вреди ".
Според него броят на жертвите е към 150, като 72 души са починали в село Чабондо, 31 в село Бушунгу и 45 в село Нямукуби.

Член на избавителния екип, изпратен в петък следобяд, съобщи, че са открити 68 тела.
" Търсенето продължава в руините ", сподели той.

Смъртоносните наводнения в Източно Конго последваха гибелта на минимум 127 души тази седмица след проливни дъждове в прилежаща Руанда, която се намира от другата страна на езерото Киву.

Изпращане на сигнал SOS'
Кархебва, помощник-администратор на Калехе, съобщи, че реките са разкъсвали крайбрежията си и са причинявали пагубни наводнения в четири предходни случая.
Районът е бил изследван и хората, живеещи край реката, са били помолени да изоставен, изяснява той.

Според Кархебва, обезлесяването в региона е асъдействало за казуса с наводненията.
" Изпращаме сигнал SOS до хората с благосклонност и за незабавна филантропична помощ ", сподели той.

Проливните дъждове през дъждовните сезони в Централна Африка постоянно водят до наводнения и свлачища.

Експертите обаче настояват, че рисковите метеорологични феномени в Африка се случват все по-често и по-интензивно заради изменението на климата.
Миналия месец свлачище, провокирано от проливни дъждове, умъртви към 20 души в Северно Киву - провинция, която съседства с Южно Киву.

Демократична република Конго, голяма страна с размерите на континентална Западна Европа, е една от най-бедните страни в света, разяждана от корупция и спорове в източната си част. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР