Повече от 100 души бяха убити, след като земетресение удари

...
Повече от 100 души бяха убити, след като земетресение удари
Коментари Харесай

Смъртоносно земетресение удари отдалечен западен Непал

Повече от 100 души бяха убити, откакто земетресение удари далечен западен Непал в петък.

Силите за сигурност са разгърнати, с цел да подкрепят избавителните интервенции в скалистите региони Джаджаркот и Рукум, на 500 км (310 мили) западно от Катманду.

Силни земетресения бяха усетени надалеч в непалската столица и в градове в прилежаща Индия, в това число Делхи.

Говорителят на армията сподели, че повече от 100 души са били ранени. Болницата на Джаджаркот е цялостна с ранени.

Още три труса бяха усетени в границите на един час след труса и доста хора прекараха остатъка от нощта навън заради боязън от нови земетресения и вреди до къщите им.

Видеозаписи в локални медии демонстрират срутени фасади на многоетажни тухлени къщи. В изявления в обществените медии хора бяха снимани да копаят в руините в тъмното, с цел да извадят оживели от останките на срутени здания.

Премиерът на Непал Пушпа Камал Дахал отпътува за районът, обиден от земетресението, съгласно отчетите.

Началникът на полицията на област Джаджаркот Суреш Сунар сподели пред организация Ройтерс, че е мъчно да се получи цялостна картина на това, което се е случило.

" Аз самият съм навън. Събираме детайлности, само че заради студа и нощта е мъчно да получим информация от отдалечени региони, " Г-н Сунар сподели.

Земетресението е записано в 23:47 локално време (18:02 GMT), съгласно Центъра за наблюдаване и проучване на Непал.

Геоложката работа на Съединени американски щати мери земетресението с магнитуд 5,6 и сподели, че е било плитко земетресение, което значи, че се е случило по-близо до земната повърхнина.

Непал е ситуиран по продължение на Хималаите, където има огромна сеизмична интензивност.

Миналия месец земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер беше записано в западния квартал Баджанг, което докара до пострадвания.

През 2015 година страната претърпя две опустошителни трусове, при които починаха 9 000 души, а 22 309 бяха ранени.

Първият, на 25 април 2015 година, беше земетресение с магнитуд 7,8, което аргументи множеството вреди и загуба на живот. Последваха огромен брой вторични земетресения, в това число един с магнитуд 7,3 през май същата година.

Трусовете унищожиха или повредиха повече от 800 000 къщи основно в западната и централната част области, съгласно Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC).

Правителствени здания, някои сектори от пътища и известните исторически монументи на долината Катманду - ЮНЕСКО обекти на международното културно завещание – бяха унищожени или развалени, като доста села на север от Катманду бяха съпоставени с земята.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР