Повече от 100 доброволци се включиха в 21-ото високопланинско почистване

...
Повече от 100 доброволци се включиха в 21-ото високопланинско почистване
Коментари Харесай

Доброволци изнесоха 500 чувала боклук от Родопите

Повече от 100 доброволци се включиха в 21-ото високопланинско разчистване на екологичното съдружие " За Земята " сред 24 август и 1 септември, оповестиха оттова. Тази година то бе проведено нетрадиционно в Родопите - край хижите Чаирски езера, Ледницата и Перелик, част от интернационалния пешеходен маршрут Е8.

Хора от цялата страна на всякаква възраст и с разнородни специалности отделиха последните дни от лятната си отмора, с цел да се включат в акцията, която приключи с над 500 чувала събран отпадък.

Ентусиастите съумяха да изтеглят няколко големи гуми, хвърлени в Чаирските езера, да съберат пластмасови и стъклени бутилки и опаковки към пещерата Ледницата, да извадят от деретата печка, ледник, пералня и доста железни боклуци.

Край хижи Ледницата и Перелик бяха открити и остарели сметища, в които са се заравяли отпадъци с десетилетия, още от построяването на хижите. Отново първите пластове бяха най-вече стъкло и консерви, а най-отгоре - пластмасови опаковки, като се откриха всевъзможни занимателни “антики ”.

“С наслада установихме, че пешеходните направления в Родопите са чисти, доста рядко намирахме отпадък по пътеките. Това евентуално е поради по-малкия туристопоток, което пък се дължи на неналичието на лифтове и пътища до високите елементи на планината за разлика от Рила и Пирин. ” - разясняват уредниците.

За страдание и тази година “чистачите ” откриха, че се гори отпадък към хижите, което е разследване от сложното транспортиране на отпадъците. Изключително належащо е да има по-добра връзка сред притежателите на хижите и общините и ясни правила за ръководството на боклуци, с цел да се спре тази рискова и нездравословна процедура. Важно е и туристите да се включват в този развой - най-добре е всеки да си носи лично канче, бутилка, кутия за храна, с цел да не би трябвало да употребява пластмаса за еднократна приложимост, която в хижите постоянно оферират.

“По време на почистването организирахме диалози с хижарите да създадат компостери за питателните боклуци от кухнята, както и разделно събиране - да вземем за пример на алуминиевите кенчета, които продават на гостите. Направихме и табели с апели към туристите да не изхвърлят боклука си в кошчетата, а да си го приберат в раницата, въпреки всичко са го качили до планината, не е мъчно да го смъкват по същия метод ”, споделиха от “За Земята ”.

Почистването се включи и в световната акция на придвижването Break Free From Plastic, като в един от дните доброволци направиха по този начин наречения одит на марките (Brand Audit), посредством който да се откри кои производители са най-големите замърсители в международен проект. (Вижте повече в отчета за 2018 г.) Скоро ще има и методология за подобен одит и по време на други почиствания.

Организираха се и полемики навън по разнообразни екологични тематики и на практика лекции - отговорно планинарство, различаване на законна и противозаконна сеч, разхищаване на храна и хранителни боклуци, водени от специалисти на обединението “За да остане природа в България ”, част от която е и Европейски Съюз “За Земята ”.

Както всяка година, в последния ден участниците споделиха усещания и разискаха къде да се организира акцията идната година, заприказва се и за образуване на среща за дълготрайни решения за отпадъците в планините, на която да се поканят хижари и представители на общини, БТС, паркове, туристически клубове.

източник: offnews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР