Повече от 100 арменски войници са били убити в граничните

...
Повече от 100 арменски войници са били убити в граничните
Коментари Харесай

Над 100 арменски войници са убити в граничните сблъсъци с Азербайджан

Повече от 100 арменски бойци са били убити в граничните конфликти с Азербайджан от понеделник. Това заяви арменският министър председател Никол Пашинян, представен от BBC.

Говорейки пред Народното събрание на страната си, министър председателят Никол Пашинян сподели, че 105 арменски военни са били убити от понеделник вечерта при офанзиви, за които той упрекна за Азербайджан, цитира news.bg.

Той също по този начин упрекна азерските войски, че са окупирали 10 кв. км арменска територия тази седмица и сподели, че в този момент се е обърнал към Русия за военна помощ.

Русия е дълготраен съдружник на Армения.

Тъй като Русия е заета с войната в Украйна, най-голямата европейска сухопътна инвазия след Втората международна война, дълго кипящото напрежение кипи през последните дни в някогашните руски републики както в Кавказ, по този начин и в Централна Азия.

Конфликтът в Южен Кавказ, на кръстопътя на Европа, Азия и Близкия изток, може да притегли огромни сили като Русия и Турция, като в същото време заплаши тръбопроводите, които доставят каспийски нефт и газ на запад.

Русия е водещата мощ в Кавказ и разполага с мироопазващи войски в зоната на азерско-арменския спор като поръчител за съглашение, поставило завършек на шестседмична война преди две години за Нагорни Карабах.

Азербайджан упреква Армения, че е почнала конфликтите. Баку твърди, че арменски диверсионни елементи са се пробвали да минират азерските позиции, което е предиздвикало бойците да отговорят. Армения отхвърля азерския разказ.

Турция поддържа Азербайджан. Турските дронове Bayraktar TB2 бяха употребявани във войната в Карабах и бяха употребявани против съветските сили за навлизане в Украйна.

Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), воден от Русия боен съюз на някогашни руски републики, който включва Армения, само че не и Азербайджан, реши във вторник да изпрати наблюдателна задача в Армения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР