Повече хора в България смятат, че Китай е водещата икономическа

...
Повече хора в България смятат, че Китай е водещата икономическа
Коментари Харесай

Повече българи смятат Китай, а не САЩ, за водещата икономическа сила

Повече хора в България считат, че Китай е водещата икономическа мощ в света, в сравнение с са смятащите, че това са Съединените щати.

Това сочат данни от изследване на " Пю рисърч център ". В оповестените резултати въпросът " Коя от следните мислите, че е през днешния ден водещата икономическа мощ в света - Съединени американски щати, Китай, Япония или страните от Европейски Съюз? " е единствено част от проучването. Той демонстрира, че измежду интервюираните страни в Източна Европа (Румъния, Молдова и Западните Балкани не са включени), както и в Италия, преобладаващият отговор е Съединени американски щати.

От интервюираните европейски страни (голяма част от ЕС) множеството в Западна Европа са показали Китай . Такъв отговор, с изключение на Англия, Франция, Германия, Испания и Швеция, е дала и Чехия. Същият е изборът на интервюираните в Русия, а отвън континента - в Канада, Индонезия и Австралия.

В Полша, Литва, Словакия, Унгария, Украйна, Гърция и Турция даденият отговор е " Съединени американски щати ". Това прави България единствената страна в района, където респондентите са показали точно Китай.

Все отново в множеството останали страни, включени в изследването, Съединени американски щати доминират като отговор. Списъкът включва и Мексико, Бразилия, Аржентина, Тунис, Нигерия, Кения, Южна Африка, Израел, Индия, Япония, Южна Корея и Филипините. Единствено в Ливан еднакъв брой респонденти са показали Съединени американски щати и Китай.



Изследването обгръща 38 426 души в 34 страни и е осъществено сред 13 май и 2 октомври 2019 година

Кой избира Китай, Съединени американски щати, Европа и Япония

В България разбивката на отговорите (която не включва " Не зная " и част от опциите с по-нисък резултат) сочи, че 34 на 100 са избрали Китай , запитани коя е водещата икономическа мощ. Следват Съединени американски щати с 30%, Европейският съюз - с 9% и Япония - с 5 на 100. В Евроба обаче има редица страни, които доста по-недвусмислено са дали своят вот за Китай - Герчавия (53%), Холандия (49%), Франция (48%), Чехия (41%) и други. В Германия са най-малкият дял европейци, избрали Съединени американски щати (24 на сто). Само в Европа резултатът на Китай е толкоз висок.

В Гърция (45%), Италия (43%), Полша (43%) и Литва (42 на сто) са и най-големите в Европа проценти за Съединени американски щати. Европейски Съюз е определян като водеща икономическа мощ от 15% от холандците и литовците, 14% от германците и по 13 на 100 от словаците и поляците (същият е делът на турците) и едвам 3% от италианците. Във Англия, която е на път да напусне Европейски Съюз, по този начин са дали отговор 10 на 100. В Литва и Испания по 10 на 100 са показали Япония, за която най-високите проценти в цялата анкета са от Филипините (25%) и Индонезия (22%).



Новото проучване демонстрира, че " изключително в нововъзникващите пазари хората гледат в огромна степен позитивно на икономическата позиция на Китай. Хората в общи линии гледат на растящата стопанска система на Китай като на положително нещо за страната си и имат вяра, че Китай има преобладаващо позитивно въздействие върху икономическите въпроси на страната ".
60% of Indians name Pakistan as the country that most threatens their own – and this is up from the 45% who said the same in 2014. https://t.co/cYrVYSUVUXpic.twitter.com/Ri2dbnsjzi
— Pew Research Fact Tank (@FactTank) December 5, 2019

Дори в страните, които приветстват икономическия напредък на Китай, военната му мощност обаче не се възприема по същия метод . Освен това съседите на Китай, а и като цяло страните от Азиатско-тихоокеанския регион, са склонни да гледат с неприятно око както на икономическия, по този начин и на военния напредък на най-многолюдната страна. Същите страни в по-голяма степен от доста други са склонни да гледат позитивно на американското икономическо въздействие.

От Тунис, Ливан и Нигерия до Мексико доминира мнението, че както възходящата стопанска система, по този начин и вложенията от Китай са нещо позитивно. В Нигерия да вземем за пример с " да " са дали отговор надлежно 83 и 82%, в Израел - 61 и 60 на 100.

В развитите страни (от които, както сочат данните, огромна част в Европа считат Китай за по-голямата икономическа сила) в същото време утвърждението за Китай е по-слабо и това се отнася за страни, за които са по-важни човешките права и ниската приемливост за корупцията.

Сред изследваните 34 страни, показва " Пю ", наклонността е болшинствата в страните да считат, че както Съединени американски щати, по този начин и Китай имат доста въздействие върху икономическите им условия. " Но когато се прави оценка това въздействие, повече хора споделят, че (влиянието) на Китай е позитивно, в сравнение с казващите същото за Съединени американски щати. " Налага се и изводът, че страните, които показват Съединени американски щати като водеща стопанска система, избират връзките с тях, в сравнение с с Китай (България обаче не е посочена в съответната графика на " Пю " ).

Доволните и недоволните от стопанската система

Едновременно с това, " когато се приказва за страните, които са най-голяма опасност... както Съединени американски щати, по този начин и Китай изникват като съществена причина за терзание измежду изследваните страни, " въпреки данните да варират по райони - Съединени американски щати са по-голяма опасност в Близкия изток и Северна Африка, а Китай - в Азиатско-тихоокеанския район.

" Положителното " и " негативното " отношение към Китай варират - при медианно утвърждение 40% (стойността, от която половината страни цифрата е по-малко, в другата половина по-голямо) и отрицание 41 на 100 контрастите сред обособените страни могат да са огромни. Одобрението измежду българите, упоменато към този момент в предходно проучване на " Пю ", е 55 на 100. Ново в актуалното изследване е откритата връзка сред търговията с Китай и отношението към него - " по-големият % на вноса от Китай е обвързван с по-отрицателни възгледи за Китай ". Фактор за позитивни възгледи по отношение на Китай е по-голямото задоволство от личната стопанска система.

Разликата не е толкоз огромна в България, само че и тук 52% от недоволните от стопанската система и 62 на 100 от доволните гледат благосклонно на Китай.

Слабо обаче е доверието към китайския президент Си Цзинпин (медианната стойност на смятащите, че могат да му се доверят за вярно решение, е 29 на 100, до момента в който тези, у които липсва такова доверие, са 45 на сто). В Съединени американски щати, Канада и Западна Европа над половината от респондентите са дали отговор, че му нямат доверие, само че резултатите му са по-добри на юг от Сахара и в някои от изследваните близкоизточни страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР