Повече хора може да умрат в ивицата Газа от болести,

...
Повече хора може да умрат в ивицата Газа от болести,
Коментари Харесай

Повече хора може да умрат в Газа от болести, отколкото от бомби

Повече хора може да умрат в линията Газа от заболявания, в сравнение с от бомбардировките, в случай че здравната система в палестинската територия не бъде възобновена, съобщи през днешния ден представител на Световната здравна организация (СЗО), представен от Ройтерс.

Здравните управляващи в Газа, считани за надеждни от Организация на обединените нации, настояват, че вследствие на израелските бомбардировки в Газа е доказана гибелта на повече от 15 000 души, като към 40 % от тях са деца. Има обаче опасения, че още доста хора са починали под руините.

Израел се е закле да унищожи " Хамас ", откакто бойци на военизираната формация, която ръководи линията Газа, нахлуха на 7 октомври в Израел, преодолявайки оградата по границата, като убиха към 1200 души и плениха 240.

" В последна сметка ще забележим, че повече хора умират от заболявания, в сравнение с от бомбардировките, в случай че не сме в положение да създадем още веднъж функционираща тази здравна система ", съобщи Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

Тя изрази угриженост за увеличение на броя на огнищата на инфекциозните болести, изключително диарийните.

Позовавайки се на отчет на Организация на обединените нации за изискванията на живот на разселените поданици в северната част на линията Газа, Харис сподели: " (Там) няма медикаменти, няма имунизации, няма достъп до безвредна вода и хигиена, нито храна. Видяхме доста огромен брой случаи на диария измежду бебетата. "

Тя разказа случилото се с болница " Аш Шифа " в северната част на линията Газа като покруса и изрази угриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински личен състав, които са били част от евакуационен ескорт на СЗО.

Джеймс Елдър, представител на Агенцията на Организация на обединените нации за децата (УНИЦЕФ), съобщи пред кореспонденти посредством видеовръзка, че лечебните заведения в Газа са цялостни с деца с рани, получени при военни дейности, и с гастроентерит от пиянство на мръсна вода.

" Срещнах доста родители... Те знаят тъкмо от какво имат потребност децата им. Те нямат достъп до безвредна вода и това ги осакатява ", сподели той.

Елдър описа по какъв начин е видял дете, на което му липсва част от единия крайник, да лежи на пода в болничното заведение в продължение на няколко часа, без да му бъде оказано лекуване заради липса на медицински личен състав.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР