Повече електрически коли по пътищата у нас до две години.

...
Повече електрически коли по пътищата у нас до две години.
Коментари Харесай

Държавата с планове за повече електромобили у нас до две години

Повече електрически коли по пътищата у нас до две години. Държавата приготвя нов закон, с който да поддържа покупката на електрически автомобили и да подтиква построяването на зарядни станции за тях.

Кога ще станат ясни изискванията, кой ще може да се възползва от тях и какъв е европейският опит?

По публични данни 80% от автопарка у нас е с над 15-годишни коли. Затова от Министерството от нововъведенията ще предложат след Нова година нов упорит закон, с който да насърчат покупката на електрически автомобили.

" До края на 2026 година да постигнеме най-малко 30 000 автомобила по пътищата на страната ни и да имаме не по-малко от 10 000 зарядни точки ", сподели Мартин Гиков, заместник-министър на нововъведенията и растежа.
Насърчителни ограничения са планувани и за вложителите в зарядни станции, и за жителите, с цел да може повече хора да си купят електрически автомобил. Експерти се надяват, че България ще последва френския образец за подкрепяне на семейства с по-малки финансови благоприятни условия.

" Има някакъв аршин за неголеми приходи и на тази база човек може да вземе чартърен от 6-7 разнообразни модела за 100 евро на месец електрически автомобил ", Мартин Заимов, ръководител на Българската асоциация " Електрически транспортни средства ".
От автомобилния отрасъл показват, че от ден на ден модели са с пробег от 600 км, а времето за зареждане на обществени станции се редуцира до 25 минути. Макар цените на електрическите автомобили да остават високи, в сектора предвиждат, че това ще се промени.

Държавата има и друга концепция - вносителите на коли втора употреба да заплащат такса от 500 лева, а насъбрана сума да се употребява за фонд, с който да се подкрепя пазаруването на електрически автомобил.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР