Повече деца и ученици са влезли в детска градина и

...
Повече деца и ученици са влезли в детска градина и
Коментари Харесай

8700 ученици са в училище, благодарение на екипите за обхват

Повече деца и възпитаници са влезнали в детска градина и учебно заведение през първите три месеца от началото на тази образователна година с помощта на Механизма за обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система. От септември до ноември т.г. са записани да учат общо 8700 деца и младежи, които са се били отказали или в никакъв случай преди не са ходили на градина или учебно заведение. За същия интервал на миналата година в системата са включени 5343 деца и възпитаници – или с 3357 по-малко.

Над 2700 възпитаници са върнати в учебно заведение през тази есен, откакто са излезли от там в предходен интервал. 215 от тях са на възраст 17-18 години, когато образованието към този момент не е наложително. За първи път са записани на учебно заведение съвсем 6000 деца и младежи. Тридесет и двама от тях са на 17 или 18 години.

През септември-ноември 2021 година понижава броят на отпадналите от системата на образованието деца и възпитаници, макар че техният дял към момента се резервира висок.  Към 15 септември т.г. броят им е 57 287. За същия интервал на предходната година отпадналите възпитаници са 61 928.

Най-малко обхванати в системата деца има в Шумен, Кърджали, Сливен, Хасково и Ямбол. Повече деца и възпитаници са влезнали в детските градини и учебните заведения през тази година в областите Варна, Бургас, Видин, Добрич и Кюстендил.

За интервала септември-ноември т.г. екипите са създали двойно повече  инспекции на статута на учениците, за които има информация, че се образоват в чужбина.  Проверени и обновени са данните на 35 368 деца. За същия интервал на миналата година са тествани 14 175 възпитаници.

За първи път през тази образователна година експертите започнаха с обиколките с месец по-рано. Традиционните инспекции по домовете на учениците стартираха още на 16 септември, с цел да могат децата да бъдат оптимално дълго време в учебно заведение.

Още при започване на образователната година бяха образувани 1335 екипа, които търсят децата у дома. В тях са включени 19 915 преподаватели, обществени служащи, служители на реда, представители на общините и регионалните управи, районните ръководства на образованието и районните здравни инспекции. Част от участниците минаха онлайн образования преди и след стартирането на работата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР