Повдигнатото на К.А. обвинение е за това, че на 20

...
Повдигнатото на К.А. обвинение е за това, че на 20
Коментари Харесай

Не тръгна делото срещу втория помощник - капитан на VERA SU

Повдигнатото на К.А. обвиняване е за това, че на 20 септември 2021 като вахтен асистент - капитан на транспортен съд „ VERA SU “, заспивайки, позволил да заседне кораба

Окръжният съд в Добрич не даде ход на разпоредителното съвещание по дело, формирано по обвинителен акт против втория асистент - капитан на кораба „ VERA SU “ заради нередовното приканване на подсъдимия К.А., който не се яви в правосъдната зала, стана ясно от известие на съда.

Съгласно предписание на съда подсъдимият е трябвало да бъде свикан посредством назначения му длъжностен бранител. Това не е сторено, защото подсъдимият е спрял да дава отговор на телефонните номера, които дал на юриста си за връзка. В правосъдна зала бранителят изясни, че към днешна дата е съумял да откри настоящия телефонен номер на К.А., разговарял е с него и подсъдимият е декларирал подготвеност да участва на идващото съвещание.

За да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия и призоваването му, съдът разпореди да бъде направена правосъдна поръчка по линия на интернационалното съдействие по наказателни каузи. Тъй като подсъдимият К. А. е турски жител, правосъдната поръчка ще бъде изпратена до турското министерство на правораздаването, съгласно условията на подписания сред България и Турция контракт за правна помощ по цивилен и наказателни каузи. Съдебната поръчка ще бъде изпратена посредством българското министерство на правораздаването и ще включва преведения обвинителен акт, разпореждането за предаване на съд, извадки от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на правата на подсъдимия и нуждата от персонално присъединяване, с цел да се допусне някоя от съкратените процедури.

Повдигнатото на К.А. обвиняване е за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг, обл.Добрич и КК „ Русалка “, като вахтен асистент - капитан на транспортен съд „ VERA SU “, плаващ под панамски байрак, заспивайки, позволил да заседне кораба, като действието е осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734. 85 лв..

Според описаното в обвинителния акт, в 00.00 часа на 20 септември 2021 година вторият асистент капитан – подсъдимият К.А., приел от капитана на кораба носенето на навигационна вахта. Бидейки на вахта на мостика, в даден миг подсъдимият се унесъл и задремал. В 04.15 часа корабът затънал в акваторията на Черно море в скали наоколо до брега сред с. Камен бряг и КК „ Русалка “. Според обвиняването, като е позволил да заспи при носенето на навигационна вахта, подсъдимият е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, според което „ Вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са виновни за сигурността на корабоплаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни когато и да е да участват физически на ходовия мостик или на място, директно обвързвано с това помещение, да вземем за пример щурманска рубка или пост за ръководство на мостика “, в резултат на което се е стигнало до засядането на кораба.

С оглед нужния механически период за осъществяване на правосъдната поръчка съдът насрочи ново разпоредително съвещание по делото на 29 септември 2022г., като дефинира и две запаси дати през месец октомври.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР