Повдигнаха обвинение на шофьора, който беше задържан след зрелищна гонка

...
Повдигнаха обвинение на шофьора, който беше задържан след зрелищна гонка
Коментари Харесай

Зрелищните арести: Как се задържат нарушители на пътя и колко опасно може да е това за полицаите?

Повдигнаха обвиняване на водача, който беше арестуван след зрелищна гонка в София. При случая като по знамение нямаше потърпевши хора. Според обвиняването дейностите му се отличават с изключителна смелост. Кадри със задържането на нападателния водач се появиха и в обществените мрежи.

Той е арестуван за 72 часа и от прокуратурата ще изискат най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ". 32-годишният мъж е осъждан и е с богато престъпно досие. С неговата другарка той се барикадира в автомобила си. При опит да ги извадят пострадаха двама служители на реда.

Този случай още веднъж повдигна тематиката за сигурността на служителите на реда, оборудването, която имат и заплахата, която крият сходен тип интервенции.



Според прокуратурата 32-годишният престъпно проявен водач е нарушил жестоко публичния ред - карал е с висока скорост, не е спрял на полицията, а последвалата гонка е заплашила живота както на инцидентно преминаващите водачи, по този начин и на пешеходците. Според обвиняването дейностите на водача се отличават с изключителна смелост.



Рисковата обстановка, подложила на тестване служителите на реда, беше публикувана в интернет. Кадрите, на които се вижда момента на задържането на барикадиралия се водач, провокираха вълна от мнения в обществените мрежи.

" Това, което ми прави усещане е, че не са тактически готови добре. Оръжието се насочваше на моменти в сътрудници. Боравеше се погрешно ", споделя Иван Янкулов - някогашен чиновник на Специализирания отряд за битка с тероризма.

Според специалиста по антитероризъм и инструктор на специфичните елементи Иван Янкулов при сходна обстановка времето за реакция е малко, а адреналинът доста висок. В идеалния вид разпоредбите изискват първо автомобилът да се спре надеждно, по-късно се подава команда да сe изгаси мотора, в случай че водачът не се подчини на командата се заемат секторите на пукотевица. Целта е всеки на терен да има зона, за която дава отговор.

" Един човек ще подава команди. Командите са следните: " Спрете автомобила, извадете ключа, сложете го на тавана или на таблото. Да ти виждам ръцете ". Хубаво е да ги вижда начело, тъй като има доста разказани такива, виждал съм ги и персонално, оръжие прикрито на сенника, дига ръцете горе. Оттук взима оръжието и създава изстрел. Говорим за изпечени бандити, които нямат угризения да гръмнат служител на реда. В никакъв случай не би трябвало да се навира вътре в автомобила. Ако може да му хване ръка, да му направи ключ, да го извади по някакъв метод. Ако дръпне във вътрешността и легне ще се хване крайници с ключ и ще бъде изваден извън ", изяснява Янкулов.



Според някогашната барета сигурността на служителите на реда на улицата зависи значително от регулярно освежаване на познания и умения, защото проведената престъпност непрекъснато трансформира тактиката си. И не на последно място добра екипировка като да вземем за пример фенери, железни палки и уреди за разтрошаване на стъкла.

" Напоследък няма доста искащи да работят в Министерство на вътрешните работи поради на това, че заплатите не са мотивиращи. Условията на труд също. Колегите нямат нужното съоръжение, нямат защитни средства. Нито ръкавици, нито очила. Забелязвам, че от ден на ден патрулни служители на реда се самооборудват ", споделя Янкулов.

При зрелищната гонка в София пострадаха двама служители на реда - единият със строшен пръст, а другият с нарязани пръсти от счупеното стъкло на колата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР