Потвърдените смъртни случаи в следствие на COVID-19 и последвали усложнения

...
Потвърдените смъртни случаи в следствие на COVID-19 и последвали усложнения
Коментари Харесай

Смъртността в България преди и след COVID-19 |

Потвърдените смъртни случаи в резултат на COVID-19 и последвали затруднения в България надминаха 30 хиляди в края на 2021 година В обществените мрежи и в обичайните медии политици, лекари и коментатори показват подозрения в достоверността на информацията и показват, че смъртността у нас и преди ковид е била висока.

“Тази крива на така наречен пандемия тя си следва лична логичност, по този начин както всяка година се е случвало с всички респираторни болести ”, показва водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов в “Здравей, България ” в изявление пред Нова телевизия през декември. Инфекционистът и педиатър доцент Атанас Мангъров споделя пред Радио К2 през септември за смъртността у нас по време на пандемията: “Това не е поради Ковида, а поради метода, по който ние живеем, поради нашата здравна система, която е скапана ”. Той прибавя, че и преди ковид смъртността у нас е най-висока в Европейския съюз, а от време на време и в света. Мангъров обаче не цитира съответни действителни стойности на умрелите у нас преди и след COVID-19.

В голям брой изявления в уеб сайтове се твърди, че има случаи на хора, умряли от друга от COVID-19 вирусна зараза, произшествия или друга причина, само че са регистрирани в статистиката като умряли в резултат на ковид.

Заради тези изказвания, Factcheck.bg направи инспекция, в която ще прегледа единствено общата смъртност в България от 2016 година до момента, без значение от повода за летален край. За да се в профил факторът за качеството на опазването на здравето, няма да бъдат направени съпоставения със смъртността в други страни, където услугата е с друго – по-ниско или по-високо, равнище. Здравеопазването в България не е било реформирано в последните години, по тази причина ще приемем за равно изискване положението на здравните услуги у нас.

Как се води статистика?

Статистиката в България се води от Националния статистически институт (НСИ). Данните за умиранията, както се назовава публично, включва български жители с сегашен адрес в страната, без значение от мястото на гибелта, и непознатите жители, които имат сегашен адрес у нас и са умряли в България. Данните са на база издадени и в останалите европейски страни. Информацията се подава от Главна дирекция при Министерството на районното развиване и благоустройството.

Данните от 2016 до момента

Официалната статистика регистрира растеж на общата смъртност през 2020 и 2021 година по отношение на предходните 2016, 2017, 2018 и 2019 година. В оповестената сравнителна графика по седмици се вижда, че смъртността в края на предходната година, както и напролет и есента на тази година е отчетливо по-висока по отношение на предходните години. Само през лятото във всички години смъртността е релативно близка. В червен цвят са данните за тази година, във лилав – за предходната.


Източник: Национален статистически институт

е 107 580 души, което е 2 537 случая по-малко по отношение на миналата година.

Починалите, което е 2 211 случая повече по отношение на 2016 година През, или с 1 265 души по-малко. Смъртните случаи са 108 083 души, или с 443 души по-малко.

е 124 735 души – по отношение на миналата година смъртните случаи се усилват с 16 652.

До 49 седмица на 2021 година, т.е. от 1 януари до 5 декември, по предварителни данни на Национален статистически институт, броят умряли е по-голям от която и да е друга предишна година, в това число предходната година. Окончателни данни статистическият институт ще разгласява при започване на 2022 година, само че в последната графика в тази обява се вижда информацията за броя умряли до началото на декември 2021 година В 43 от 49 седмици броят смъртни случаи е по-голям тази година по отношение на 2020 година, а единствено в 6 е по-малък.


Източник: Национален статистически институт

По-висока смъртност от втората половина на 2020 година насам

(от 1-ва до 13-а седмица) броят на умрелите лица е 36 152. на предходната година смъртните случаи се усилват със 7 491, или с 26.1%. Починалите за интервала през предходната година са 28 661.

(от 14-а до 26-а седмица) умрелите са 33 945. смъртните случаи се усилват с 8 754, или с 33.8%, а по отношение на първото тримесечие на 2021 година понижават с 2 601, или със 7.1%. Починалите за интервала през 2020 година са 25 371.



Източник: Национален статистически институт

(от 27-а до 39-а седмица) броят на починалите лица е 30 071. смъртните случаи се усилват с 4 463, или със 17.4%, до момента в който по отношение на второто тримесечие на 2021 година понижават с 4 276, или с 12.4%. Общо умряли за същия интервал за 2020 година са 25608.


Източник: Национален статистически институт

При равни други условия – положение на здравната система, поява на сезонни грипни вируси, както и всички останали болести, инспекцията на Factcheck.bg откри, че има нараснала обща смъртност през 2020 година и още по-голям растеж на леталните случаи по предварителните данни за 2021 година – до 5 декември, съгласно формалната статистика на Национален статистически институт.



Георги Марчев

Георги Марчев е създател, видеопродуцент и повествовател в Story Films. С опит в основаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската публицистика – в. „ Дневник “, уеб сайтът Dnevnik.bg и в. „ Капитал Daily “. Завършил е публицистика и продуцентство в Университета за национално и международно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „ От Истанбулската спогодба, та на Измамата к0вид-19 “, отличен с първо място в хакатона „ Здраве на прицел “ на Асоциацията на европейските публицисти – България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР