Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в България до момента

...
Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в България до момента
Коментари Харесай

Заразените достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план

Потвърдените случаи на инфектирани с ковид в България досега са 218 заяви националният щаб за битка със болестта. Лабораториите обаче не престават да работят и не е изключено скоро да има още случаи. От през днешния ден има доказан болен в още един регионален център - Стара Загора.

Правителството разгласи, че на следващия ден ще гласоподава пакета стопански ограничения, които би трябвало да обезпечат помощ за бизнеса и за останалите без задължения поради въведените ограничавания за излизане работещи. Днес беше обнародван и влезе в действие и Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Денят беше белязан и от неприсъствен спор сред националния щаб и новосъздадения медицински съвет към държавното управление за метода на проучване и броя проби против кононавируса.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време.

Ключови моменти 18:08Нови 16 инфектирани с ковид в България регистрира довечера шефът на националния щаб за битка със болестта ген. Венцислав Мутафчийски. Той категорично акцентира, че лабораториите не престават да работят и данните надали ще останат задълго същите. Засега общият брой на потвърдено инфектираните в България е 218 души.


© Дневник

" Професоре, не сядай на моето място, че с този рейтинг ставаш рисков ", пошегува се с Венцислав Мутафчийски министър председателят, намеквайки за близо 90-процентното утвърждение, на което се радват дейностите на шефа на щаба.

Първи случай е регистриран в Стара Загора, заяви щабът. По данни на Мутафчийски седем са новите доказани в София. В Плевен има един нов случай и там заболелите към този момент са 6. В Пазарджик има 4 нови заболели и случаите са общо седем. По един нов случай има регистриран в Добрич (общо 6 в областта) и Варна (общо 11 случая).

Нито един от новите болни не е в сериозно положение, сподели ген. Мутафчийски. Във Военномедицинската академия има цяло семейство - жена е призната с бронхопневмония, заболели са също брачният партньор й, двете им деца - на 4 и 8 г, както и сестрата на дамата.

17:57И в експозето си, където избра самичък да приказва по тематиката, и в последвалия отговор на журналистически въпрос, министър председателят Бойко Борисов избегна да вземе страна в оформилия се през днешния ден неприсъствен спор сред националния действен щаб на ген. Венцислав Мутафчийски и ръководения от проф. Коста Костов медицински съвет за метода на проучване и броя проби против кононавирус. Щабът разчита на PCR-тестовете в националните референтни лаборатории и счита, че т.нар.бързи проби могат да се употребяват, само че не са надеждни за следене на заболеваемостта в страната. Новият център обаче се разгласи за смяна в тестуването и всеобщ скрийнинг.

" Няма един специалист, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест ", съобщи Борисов в изказването си и напомни, че във видеоконферентния им диалог преди 10 дни израелският министър председател е декларирал, че няма сигурен бърз тест и че експертите в страната му се надяват да съумеят да основат подобен най-рано след седмици.

По-късно, запитан за зародилото различие, Борисов съобщи, че е удовлетворен от работата на националния щаб, а медицинския съвет е спомагателен орган.16:59Борисов: всеки да се замисли и да одобри ограниченията  Заразените доближиха 218, Борисов разгласи 4.5 милиарден проект (хронология)
© Дневник

Предприемаме ограничения против ковид с убеждението, че всеки - като се замисли и гледа какво вършат по света - ще ги одобри, тъй като ги одобряват и там. Това съобщи през днешния ден министър председателят Бойко Борисов в изказване, с което даде да се разбере, че е не приема опълчването на ограниченията или опитите да бъдат заобиколени. Брифингът, плануван с анонса за нови стопански ограничения на кабинета, стартира с просторно ревю на министър-председателя, в което той неведнъж акцентира, че в други европейски страни има също голям брой ограничавания - стопански и на права, които са сходни на тези в България и се одобряват като единствен метод да се опази животът на хората и икономическите сили на страните.

Самосъзнанието, дисциплината и самоконтролът на нацията е значим сега - постоянно можеш да заобиколиш контролно-пропускателните пунктове, само че нали ще се заразиш, обърна се към медиите Борисов и прикани още веднъж всички ограничавания да се съблюдават, с цел да се подсигурява здравето на всички.

Премиерът анонсира поредност ограничения, които на следващия ден държавното управление ще гласоподава: разпределяне на половин милиард лв. за спомагателното заплащане на всички медици, полицейски чиновници и военни, които са на първа линия на битката с вируса; 4.5 милиарда лева за подкрепяне на бизнеса за обезпечаване на заетостта при насилственото прекъсване на работа; към 200 млн.лв за благоприятни условия на безлихвени потребителски заеми до 1500 лева на хора без работа, само че със непокътнати правни отношения с работодателя и над 1 млрд лева за погашение на 60% от заплатите на служащите, които остават наложително у дома.

Подробности по плановете - тук.16:38Седмица откакто заяви, че е болен от ковид ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и притежател на футболния първенец " Лудогорец " Кирил Домусчиев разгласи, че се е излекувал. От частната болница " Софиямед ", където той лежеше, потвърдиха за оздравяването без да посочват името на Домусчиев. Подробности - тук.16:18За три дни над 500 души са дарили кръв след апела на здравното министерство да се обезпечат нужните на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, оповестиха през днешния ден от ведомството.

В петък здравните управляващи регистрираха спад с 35% на кръводарителите от началото на март поради ковид. В почивните дни и понеделник най-вече хора - 368, са отишли в Националния център по трансфузионна хематология, в София. Във Варна кръв са дарили 43 души, в Пловдив - 99, в Плевен - 32, а в Стара Загора - 21.15:46Отпада заверката от шеф за служебно пътуванеМВР заяви, че трансформира декларациите за хората, които пътуват сред обитаеми места в страната, с цел да работят.

Отпада условието документът да е удостоверен от работодателя - пътуващите ще попълнят единствено името на физическото или юридическото лице, за което работят, и ще удостоверяват това със длъжностен документ - карта, пропуск или записка от работодателя.

Попълнените заявления ще се събират от чиновниците на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в регионалните градове за надзор на осъществяването на мярката и опция за инспекция на попълнените в нея данни, прецизират от вътрешното ведомство. Бланката можете да изтеглите от тук

Адвокатите могат да минават през КПП-та против показване на адвокатска карта и попълнена декларация, е уведомил през днешния ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов Висшия адвокатски съвет, оповестява news.lex.bg.14:23Важно увещание: срокът, в който локалните налози за недвижими парцели и моторни транспортни средства могат да се платят с 5% отстъпка, е продължен с 2 месеца.

От отстъпката може да се възползва всеки, който до 30 юни заплати в цялостен размер данъка си. Това гласи един от членовете в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, който беше обнародван в днешния брой на " Държавен вестник ".14:09Даренията към този момент са над 5 млн. лвНад 5.3 млн. лева са дарени в битката с ковид от началото на изключителното състояние в България, заяви Българският дарителски конгрес. " 52% от тези пари са дарени от компании непосредствено за съответни лечебни заведения или за инсталация. 94% от даренията са напълно ориентирани за закупуване на инсталация, консумативи и защитни средства за личния състав на лечебните заведения ", разяснява по-рано пред БНР шефът на форума Красимира Величкова

Тя предизвести, че наред със незабавните потребности за лечебните заведения, поради ограничаващите ограничения в изключителното състояние се появява нова уязвима група от хора, които имат потребност от поддръжка. Затова и скоро ще се наложи запас да се отделя да вземем за пример за обществения патронаж или за експерти на телефонните линии за оказване на поддръжка.

Кои са най-големите донори четете тук13:48Мутафчийски по-одобряван от БорисовДействията на ръководителя на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се радват на утвърждението на 89% от българите, като едвам 10 на 100 не утвърждават работата му. Това демонстрират данните от експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен измежду 1000 пълнолетни българи сред 20 и 23 март. Действията на премиера се харесват на 73 на 100 от интервюираните, а 21 на 100 не ги утвърждават.

Колко от българите считат, че скоро ще бъде открито лекарство против COVID-19 и какъв брой са уверени, че вирусът е лабораторно основан четете тук.

13:38Измененията в Кодекса на труда, въведени посредством закона за изключителното състояние, ще доведат не до опазване на работни места, а до внезапно увеличение на безработицата.

Това се споделя в позиция на Българската стопанска камара. Организацията дефинира като прокризисни, а не като антикризисни текстовете, с които се урежда преустановяването на работа на компаниите и регламента за неговите чиновници. Тя предлага да се обсъдят промени в признатите към този момент текстове в границите на Тристранния съвет.

Какви съгласно Стопанската камара са минусите в ограниченията за бизнеса - тук.13:19Очаква се удължение на отдалеченото училищеИма възможност отдалечената форма на образование на учениците да продължи до 13 април, заяви БНР като се базира на известие на Министерството на образованието и науката до учебните заведения.

Пред " Дневник " от министерството прецизираха, че писмото е предупредително за учителите - да се приготвят за допустимо удължение на електронното образование. Решението към момента не е взето, защото за задачата би трябвало да бъде издадена заповед на министъра на опазването на здравето, което се чака по-късно през днешния ден, споделиха от просветителното министерство. Още по тематиката - тук13:18Близо 100 хиляди работещи ще могат да получат поддръжка от страната от 60 % от прихода си за опазване на работните места, демонстрират изчисленията на КНСБ, представени от държавното радио.

Мярката е записана в Закона за изключителното състояние, обнародван през днешния ден. Предвидено е средствата да се вземат от фонд " Безработица " в Национален осигурителен институт, в който има към 430 млн. лева, оповестява медията. Според ръководителя на синдиката Пламен Димитров обаче нуждаещите се са доста повече. Според него помощта няма да обхване всички, " ударени " от рецесията с вируса.13:07От на следващия ден влаковете на метрото в София ще се движат по сбит график в час пик (от 7.30 до 9.30 и от 17.30 до 19.30 часа), с цел да няма скупчване на пасажери.

До през днешния ден графикът беше през 6 минути, което е съботно-неделното разписание, въведено предходната седмица поради отлива на пасажери, а от на следващия ден сутринта интервалът става на 4 минути и половина, сподели пред " Дневник " изпълнителният шеф на " Столичен метрополитен " ЕАД Стоян Братоев. Това не е връщане към естественото разписание, което в работен ден в пиковите часове е на период от 3 минути, а ново разписание, изясни Братоев.12:52Разнобой сред щаба и " мозъчния концерн " за тестоветеВ първата си медийна изява новосъздаденият медицински съвет към държавното управление оспори тезата на националния щаб за битка с ковид да разчита само на PCR-тестовете за доказване на случаите на инфектирани с ковид и настоя за всеобщ скрининг.

От името на съвета доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в Инфекциозна болница, съобщи че са нужни имунохроматографски проби, които да демонстрират дали и по кое време някой е прекарал зараза. Той акцентира, че в страните, където се води сполучлива битка с COVID-19, се вършат огромно количество проучвания и те не могат да се вършат с мудни проби. Като образец уточни Германия, където се вършат по 20 хиляди проучвания дневно.

В отговор на въпрос дали не се тормози от това, че позицията на съвета влиза в борба с тази на националния щаб, ръководителят на медицинския съвет проф. Коста Костов отговори: " Ако вие го наричате борба, аз го назовавам високопрофесионална експертиза ".

 Заразените доближиха 218, Борисов разгласи 4.5 милиарден проект (хронология)
© Дневник

Проф. Костов изясни, че съветът, чиято цел е да изготвя рекомендации за диагноза и лекуване на COVID-19 и неговите затруднения, ще излезе в идващите дни с логаритми за работа, които да послужат на лекарите. " Ще предоставим предстояща и навременна информация, като създадем доверие в обществото за ограниченията, които подхващаме. Гражданите заслужават тази информация и да имат непрекъснат достъп до нея ", разяснява проф. Костов. Той назова новосъздадената конструкция " съвет от доблестни сътрудници ".

Проф. Коста Костов отхвърли да разяснява връзките си с ръководителя на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, като акцентира, че е пристигнало " мъжко време " и би трябвало да се работи.

Кои експерти влизат в медицинския съвет и какви са дилемите им - тук
Обяснението на националния щаб за употребяваните проби - тук.12:30Първия брифинг на Медицинския съвет към държавното управление можете да гледате тук:

12:23След като от националния щаб за битка с ковид желаеха всяка болница да има поделение за лекуване на COVID-19, през днешния ден от столичната болница " Света София " оповестиха, че са приспособили общо 51 кревати за инфектирани пациенти. От болничното заведение прецизираха, че броят на леглата може да бъде повишен с още 50.

Директорът на " Св. Анна " Христо Мазнейков обаче изиска от здравното министерство да обезпечи нужните защитни дрехи на лекарите.12:10Още спортни зали се приготвят за болнициОще спортни зали се приготвят за полеви лечебни заведения при положение на потребност поради ковид, сходно на столичната " Арена Армеец ", оповестява уеб сайтът на вестник " Сега ". Изданието прецизира, че сега тече обучение на Колодрума в Пловдив ", а във Варна следва подготовка в Двореца на културата и спорта.11:50В България се ползват два типа проби за проучване при подозрение за болест с ковид. Т.нар. бързи проби дават резултати до часове, като изследват антитела или антигени, само че резултатите им не са сигурни и се нуждаят от удостоверение от референтна лаборатория. При тях има към 20% подправено позитивни и 20% подправено негативни резултати. Генетичните проучвания, известни като PCR проби, потвърждават рибонуклеинова киселина и лишават денонощие. Те обаче се одобряват за сигурни и на тяхната база се афишират доказаните случаи в страната.

След кой ден тестванията дават действителни резултати четете тук.11:38 " Уизер " стопира полетите от и до ВарнаНискотарифната самолетна компания " Уизер " (Wizz Air) разгласи, че стопира всички полети от и до Варна. Мярката влиза в действие от на следващия ден (25 март) и ще важи до 1 май. Решението за краткотрайното прекъсване на полетите е мярка за ограничение на разпространяването на ковид.

Пътниците с резервации, наранени от анулацията на полетите, ще бъдат автоматизирано осведомени по имейл, ако са създали резервациите си непосредствено на wizzair.com или посредством мобилното приложение на самолетната компания. 120% от в началото платената такса автоматизирано ще бъде заредена в WIZZ акаунта на клиента, като сумата може бъде употребена през идващите 24 месеца за закупуване на артикули и услуги.

" Пътниците могат също да изберат цялостно възобновяване на парите в брой – което ще отнеме повече време, и ще бъдат осведомени за нужните стъпки, с цел да получат банков превод или превод към банкова карта, в обособен имейл. В този случай клиентите ще имат право единствено на 100% от в началото платената цена ", прецизират от " Уизер ". По-рано този месец самолетната компания спря полетите си до Италия и Израел.

11:28Новосъздаденият медицински съвет към държавното управление ще приказва през днешния ден за първи път пред медиите. Очаква се на преконференцията, планувана за след час, да бъдат оповестени съставът и главните задания на съвета. Структурата беше основана в неделя от премиера Бойко Борисов и за момента е известно само името на ръководителя й - експертът по белодробни заболявания проф. Коста Костов.

При оповестяването на съвета беше оповестено, че задачата му е да бъде " спомагателен мозъчен концерн " - да следи научните изявления и положителните практики по света в битката с ковид. Съветът би трябвало да работи в съгласуваност с Националния щаб за битка с ковид, ръководен от началника на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. В коментар по тематиката преди два дни " Капитал " отбелязва, че в медицинските среди е общоизвестен спорът сред ген. Мутафчийски и белодробният експерт проф. Коста Костов, който напусна ВМА.11:02 " Не считам, че всичко ще завърши за 2-3 седмици " - прогнозата е на Александър Какуле, шеф на Института по микробиология на университета в Хале и един от водещите европейски вирусолози и експерти по микробиология. В изявление за Би Ти Ви той съобщи, че европейските страни ще се нуждаят от " проект Б " и към този момент би трябвало да мислят за него. Повече - във видеото.09:16Около 14 хиляди души, работещи на първа линия против ковид, ще получат обещаните по 1000 лева спомагателни хонорари. Очаква се спомагателните средства да им бъдат преведени още този месец, заяви зам.-министърът на обществената политика Зорница Русинова в изявление за " Нова телевизия ". Тя изясни, че спомагателните хонорари няма да натоварят държавния бюджет, защото ще се употребяват пари от европейските фондове. По думите ѝ средствата не са предопределени единствено за медицински експерти, а за всички, които вземат участие интензивно в битката със болестта. Още по тематиката - тук09:00Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров съобщи пред " Нова телевизия ", че поддържа концепцията всяка болница да има поделение за лекуване на COVID-19. По думите му " всяко лечебно заведение би трябвало да даде своя дан за битка с ковид ". Той сподели още, че не е нужно ограниченията в битката със болестта да стават още по-строги. " Стигнахме досега, в който обществото единствено би трябвало да управлява ограниченията си. Трябва да го разберем, а не да ни стягат гайките ", добави Маджаров.08:48Законът за изключителните ограничения към този момент е в силаЗаконът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, който през вчерашния ден беше прегласуван от Народното събрание, е оповестен в днешния броя на " Държавен вестник ", се вижда от уеб страницата на формалното държавно издание. Част от текстовете бяха върнати от президента Румен Радев в неделя с аргумента, че лишават съществени права и заплашват стопанската система на страната. В резултат от закона отпаднаха противоречивите разпореждания за въвеждане на държавно закрепени цени на стоките и за наказване при разпространяване на " погрешна информация ".

Законът е в действие от 13 март (денят на оповестяване на изключителното положение) като се изключи няколко разпореждания, които важат от деня на обнародването. Те са свързани с ограничението на нотариалните производства, както и със глобите при изключително състояние, периодите за публични поръчки, текстовете с удължение на периоди и промени, свързани с данъчното облагане, както и въвеждането на опция за нарушилите карантина - да бъдат проследявани през мобилните телефони. Подробности - тук.  Заразените доближиха 218, Борисов разгласи 4.5 милиарден проект (хронология)
© Велко Ангелов
08:01Един нов случай, инфектираните са 202За миналата нощ има още един инфектиран от ковид и с това доказаните случаи в България са 202 , заяви началникът на националния щаб Венцислав Мутафчийски. Изследвани са били 29 проби и единствено една е дала позитивен резултат.

Той повтори, че през днешния ден ще бъде завършено публично решението всяка болница да има поделение за лекуване на COVID-19. Ще се усилят и лабораториите , които ще изследват проби, в София, Пловдив, Бургас, Плевен. Мутафчийски уточни, че в столицата ще се включат Българска академия на науките и болница " Св. Иван Рилски ". По думите му лабораториите имат подготвеност да проработят незабавно откакто здравният министър издаде заповед.

Директорът на Националния центъра за заразни и паразитни заболявания и член на националния щаб Тодор Кантарджиев разяснява, че е добре да се употребяват така наречен бързи проби за ковид, само че акцентира, че те не могат да бъдат употребявани за контрол на заболяването в страната. По думите му генетичните тестова, които се вършат в националната референтна лаборатория остават единствените сигурни и акцентира, че е огромен триумф е приемането на резултати от тях в границите на 24 часа.

В отговор на въпрос Венцислав Мутафчийски изясни, че има седем пациенти в доста положително положение , за които към момента се поставят старания да се потвърди, че са изчистени от вируса и да бъдат оповестени за оздравели.

Той увери, че инфекциозните отделения на лечебните заведения в София имат потенциал най-малко за още два дни и посочи, че думите му за запълнения потенциал на Военномедицинска академия (ВМА) от през вчерашния ден не значат, че там могат да бъдат признати единствено 36 пациенти, колкото има сега. Имаме два пъти повече пациенти, които са под наблюдаване, предвиждаме и места, които биха били нужни вбъдеще, изясни през днешния ден Мутафчийски. Той изясни, че през вчерашния ден във ВМА са прегледани 120 пациенти. Приети са трима, само че в околните дни останалите може да се окажат също за приемане и ние би трябвало да можем да реагираме, тъй че това е естествена тактичност за предугаждане на обстановката, сподели Мутафчийски.

Шефът на щаба разгласи, че са постъпили нови дарения и загатна имената на две банки - ОББ, която е дарила 200 хиляди лева, и " Райфайзенбанк " - по 50 хил.лв на Военномедицинска академия, " Пирогов " и Александровска болница.

Видео от конференцията можете да видите тук:
07:54Пътуването - към този момент единствено с бележкаОт през днешния ден пътуванията сред градовете към този момент е разрешено единствено със служебна записка или документ, удостоверяващ, че има неотложна нужда да се стигне до обещано място.

Гратисният интервал, който управляващите дадоха за издаване на документите поради въведената в петък вечер възбрана за овакантяване на обитаемоте места, приключи нощес. Днес опашка от чакащи за влизане в София се образува на пътя от Перник към столицата при отклонението за Драгичево, заяви " Нова телевизия ". Преминаването лишава към половин час.07:52
 Заразените доближиха 218, Борисов разгласи 4.5 милиарден проект (хронология)
© Юлия Лазарова

Ето няколко текста от " Дневник " през вчерашния ден, свързани с ковид, които не би трябвало да пропускате:

Първи прогнози - по какъв начин болестта ще отекне на пазара на парцели

Масово тестване, следене и изолираност в този момент

Задава ли се свят на национал-тоталитаризъм и цялостен полицейски надзор

Нидерландия във времето на ковид: цветя и самун за хората на първата линия

" Може ли вирусът да влезе в моето тяло ", или по какъв начин да приказваме с най-малките за COVID-1907:29Нови данни за броя на инфектираните в страната, както и настояща информация за спазването на наложените ограничения за ограничение на болестта, ще бъдат оповестени към 8 ч., когато стартира всекидневният брифинг на Националния щаб за битка с ковид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1001)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР