Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото

...
Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото
Коментари Харесай

Потвърдените жертви на трусовете в Турция и Сирия - над 33 000, според ООН вероятно са двойно повече

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия при започване на седмицата към този момент са над 33 000, заяви Агенция Франс Прес. В Турция починалите са минимум 29605, до момента в който в Сирия те са 3574.

Според Организация на обединените нации действителният брой на жертвите може би е двойно по-голям.

Същевременно сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства, които дадоха обещание десетки милиони долари за възобновяване на засегнатите от земетресението региони в страната.

Продължава обаче да е усложнен филантропичния достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия.

Папа Франциск прикани за " съответна поддръжка " за популацията, наранено от трусовете, лишили живота на хиляди в Турция и Сирия, население, което по думите му " не би трябвало да бъде забравяно ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Нека продължим да бъдем солидарни, посредством молитва и съответна поддръжка, с популацията, наранено от земетресението в Турция и Сирия ", сподели той в края на обичайна си неделна литургия за поклонници и туристи на площад " Свети Петър ".

Междувременно граничният пункт Алиджан сред Турция и Армения, който 30 години бе затворен заради политическите проблеми сред двете страни, бе отворен за пръв път, с цел да минават тирове, пренасящи помощи за изумените от земетресенията турски области. Тази заран тирове с помощи от Армения са минали на турска територия към град Адъяман, който е измежду най-силно засегнатите.

А гръцкият външен министър Никос Дендиас посети потърпевшите от земетресението региони на Турция, съпроводен от турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу. Двамата посетиха оперативния център в Антакия и лагера, в който са основани гръцки и други интернационалните избавителни екипи. Дендиас акцентира, че Гърция ще направи всичко допустимо, с цел да поддържа Турция, било то на двустранна основа или като член на Европейския съюз. Турският първи посланик от своя страна изрече признателност за поддръжката на Гърция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР