Потвърдена от Пловдивския апелативен съд присъда за катастрофа с трима

...
Потвърдена от Пловдивския апелативен съд присъда за катастрофа с трима
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на Иво Лудия, убил трима на Околовръстното на Пловдив!

Потвърдена от Пловдивския апелативен съд присъда за злополука с трима починали е оставена в действие от Върховния касационен съд.

Иво Даскалов, по директно Лудия, е наказан на 10 години отнемане от независимост и е лишен от право да ръководи МПС за период от 12 години.

GlasNews напомня, че Лудия бе упрекнат и в отвличането на Фарук Манаф, към който е проявена особена свирепост. В осъществяване на действието бяха упрекнати общо четирима души, измежду които някогашният шеф на Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Пловдив и негов чиновник служител на реда.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е било формирано по митинг на прокуратурата и тъжби на подсъдимия и частните обвинители.

С присъда постановена от Пловдивския областен съд, подсъдимият Даскалов е приет за отговорен в това, че на 02.05.2021 година, на Околовръстното шосе на Пловдив, при ръководене на моторно транспортно средство – лек автомобил „ БМВ Х5 “, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, движейки се със 180 км в час (първоначално се смяташе, че е към 132 км/ч), като изпреварил моторно транспортно средство употребявайки пътна лента за насрещно придвижване, когато не могъл да се върне гладко в напуснатата пътна лента и се блъснал челно в приближаващ насреща автомобил.  Вследствие на удара починали трима души. Деянието е осъществено в пияно положение – с централизация на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда.

Производството по делото пред първата инстанция е извършено по реда на съкратеното правосъдно разследване. Подсъдимият е направил самопризнание на обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и е изразил единодушие да не се събират доказателства за тези обстоятелства, а наказването му е било редуцирано с 1/3.

Върховният касационен съд е отхвърлил като неоснователни жалбите на подсъдимия и на частните обвинители.

Върховните съдии считат, че при установяване на наказването отнемане от независимост Пловдивският апелативен съд извънредно задълбочено е разискал степента на социална заплаха на действието и дееца и при вярно регистриран превес на отегчаващи отговорността условия е заключил, че наказване несъмнено над междинния размер, е надлежно на осъщественото закононарушение и задоволително за поправянето и превъзпитанието на Даскалов.

Искането за връщане на делото на въззивния съд за увеличение на наказването до открития в закона най-много не държи сметка за разпоредбите за индивидуализация на наказването, които изключват ангажиране на оптималната отговорност на дееца при регистрирани и неоспорени от частните обвинители смекчаващи условия, каквито са чистото правосъдно минало на дееца, трудовата ангажираност и влошеното му здравословно положение вследствие на същото ПТП. Наложеното наказване от 10 години отнемане от независимост в комбиниране с отнемане от правоуправление за период от дванадесет години е задоволително строго наказване при съответните условия по делото и влошеното здравословно положение на дееца.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР