Потресена съм от поредния случай на насилие, надявам се и

...
Потресена съм от поредния случай на насилие, надявам се и
Коментари Харесай

Дариткова: Насилието над лекари няма аналог в Европа

Потресена съм от следващия случай на принуждение, уповавам се и обществото да го одобри по този начин, тъй като това стана всекидневие. Това е събитие, което няма аналог в нито една друга европейска страна. Искрено се надявам, че правораздавателната система ще си свърши работата. Това разяснява пред Българска национална телевизия доктор Даниела Дариткова - ръководител на здравната комисия в Народно събрание.

"За първи път имаше предложение медицинските лица да бъдат предпазени, само че случаите не понижиха. Няма да може да прекратим тази порочна наклонност, в случай че това остане безнаказано. Ние като законодатели свършихме своята работа. Осъдителните присъди по връзки на такива случаи не са доста и това сътвори усещане, че може да се протяга ръка на хората, които могат да спасят животи. Това би трябвало да е тематика и спор на всички, тъй като по този метод ще загубим лечителите си. Само със законодателни ограничения не се случва предварителната защита. Трябва да приказваме в действителност за обща неотстъпчивост и тук разчитаме на всички, в това число и на медиите. За мен е потресаващо, че имаше мнения във форумите, които се опитваха да оневинят нападателя ", разяснява доктор Дариткова.

Тя разяснява оставката на шефа на Националната здравна каса Глинка Комитов като съобщи изрично, че това е негово е решението и не изключва опцията за чисто човешки аргументи. Тя показа още, че няма потребност да се политизира случая, а в края на юли касата ще има нов шеф.

Председателят на здравната комисия показа още, че финансирането от касата върви обикновено, само че въпросът е по какъв начин парите са употребявани във времето.

"Държавните общински заведения би трябвало да бъдат добре следени от принципала - страна и общини. Проблемът е, че те нямат право да селектират пациенти. Системата на клиничните пътеки е в основата на несъответствието. Категорично сме декларирали, че би трябвало да се промени тази система ", изясни доктор Дариткова.

Тя сподели още, че има напрежение в лечебните заведения на доста обитаеми места, само че се търсят съответни решения и изрази разбиране, че е във опциите на проф. Петров да се оправи с тези проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР