Потребностите на хората с увреждания ще бъдат оценявани по нов

...
Потребностите на хората с увреждания ще бъдат оценявани по нов
Коментари Харесай

По нов начин ще се определя нуждите от асистент на хората с увреждания

Потребностите на хората с увреждания ще бъдат оценени по нов метод.

Точкова система ще дефинира какъв брой часа персонален помощник ще могат да употребяват. Специализиран отдел на Агенцията за обществено подкрепяне ще дава отговор за оценката. Ще се събира информация за индивида с увреждания, при потребност ще го посещават в дома му. С оценката ще се дефинира потребността от месечна финансова поддръжка, от помощни средства, от пригаждане на жилището, от персонален помощник.

Часовете персонален помощник ще зависят от това какъв брой точки е събрал индивида. Точките ще се дават против отговорите на поредност въпроси. Например: Може ли да употребява ръцете си; да се ориентира в пространство; да пазари за себе си. За децата и възрастните точковата система е друга.

Дъщерята на Валентина е с голям брой увреждания. Ако фамилията реши да употребява персонален помощник по новия закон, момичето наложително ще премине през новата оценка. Социален служащ ще реши какъв брой точки да ѝ даде по отношение на това дали може да употребява ръцете, краката си. "Тя употребява краката си – да, само че тя не може да осъзнае, че отивайки да вземем за пример до терасата, може да прескочи бордюра и да падне ", изясни пред камерата на БТВ майка ѝ Валентина Христова.

С точки ще се правят оценка и проблеми, свързани с това до каква степен индивидът може да се къпе, да се храни и пие от чаша, да за пазари за всекидневието си. На оценка ще предстои и ориентацията му – да вземем за пример за време – по кое време е ден, нощ, както и способността му да помни – в границите на деня и минали събития. От събраните точки ще зависи какъв брой часа персонален помощник ще може да употребява.

"Очакваме да бъде предоставена съответна поддръжка за хората с увреждания, напълно съобразена с самостоятелните им потребности ", сподели Любомира Аршинкова от Министерството на труда и обществена политика.

Валентина е пробвала сама да пресметна какъв брой точки би събрала щерка ѝ. Сметките демонстрират – 140, което разрешава до 84 часа помощник на месец. "Дъщеря ми при все обстоятелството, че може да си употребява дланите и краката, има потребност от възрастен човек до нея 24 часа в денонощието, даже когато спи ", добави Валентина.

Новата оценка ще влезе в действие от април. Хората, които в този момент употребяват поддръжка, не е нужно да минават през нея. Оценката е наложителна, в случай че ТЕЛК решението изтича и в случай че човек желае помощник по новия закон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР