Потреблението на въглища в глобален план е достигнало рекордни нива

...
Потреблението на въглища в глобален план е достигнало рекордни нива
Коментари Харесай

Глобалното потребление на въглища достига рекордни нива през 2022 г.

Потреблението на въглища в световен проект е достигнало рекордни равнища през 2022 година и ще остане на сходно високо равнище и тази година, защото мощното търсене в Азия надвишава спада на потреблението в Европа и Съединени американски щати, сочат най-новите данни, оповестени през днешния ден от Международната организация по силата (МАЕ), представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

През 2022 година използването на въглища се е нараснала с 3,3 на 100 до 8,2 милиарда тона, сочат данните на организацията.

През актуалната и през идната година лекият спад при използването на въглища за генериране на електричество ще бъде обезщетен от сериозен напредък при използването им в промишленото произвеждане, показва МАЕ.

През първото полугодие на 2023 година търсенето на въглища спада с 24 на 100 в Съединени американски щати и с 16 на 100 в Европа, само че пораства с по 5 на 100 в Китай и Индия, двете страни, които са най-големите консуматори на въглища в международен мащаб.

През 2023 година Китай и Индия ще са виновни за към 70 на 100 от потребените въглища в международен мащаб, а Съединени американски щати и Европейски Съюз - едвам 10 на 100, се показва в отчета.

" Въглищата са най-големият източник на въглеродни излъчвания от енергийния бранш и в Съединени американски щати и Европейски Съюз растежът на зелената енергетика слага потреблението на въглища в систематичен крах ", споделя шефът за енергийните пазари и сигурността в МАЕ Кейсуке Садамори. " Търсенето в Азия обаче остава високо, макар че доста страни развиват и възобновимата си енергетика ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР